
Składniki
6 sztuk
1 szklanka
1 szklanka
160 dekagramów
4 łyżki
2 łyżeczki
1 szklanka
1 szklanka
100 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka z 6 jajek ubić na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka i cukier dalej ubijając.Następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na zmianę z wodą i mieszać delikatnie łyżką. Upiec na dużej blaszce na złoty kolor (ok. 30-35 minut) w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa placki.
Krok 2
Wodę ,cukier,masło i sok z dwóch cytryn zagotować i dodać do niego kisiel wymieszany z mlekiem, zagotować jak tradycyjny kisiel. Gorący kisiel polać na jeden placek biszkoptowy. Wystudzić.
Krok 3
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem,śmietan fixem i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na kisiel.
Krok 4
Na wierzch położyć wierzch biszkoptu i polać cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej