Cytrynowiec przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cytrynowiec

Autor: Beata Buler

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

160 dekagramów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 szklanka

1 szklanka

100 dekagramów

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

500 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka z 6 jajek ubić na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka i cukier dalej ubijając.Następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na zmianę z wodą i mieszać delikatnie łyżką. Upiec na dużej blaszce na złoty kolor (ok. 30-35 minut) w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa placki.

Krok 2

Wodę ,cukier,masło i sok z dwóch cytryn zagotować i dodać do niego kisiel wymieszany z mlekiem, zagotować jak tradycyjny kisiel. Gorący kisiel polać na jeden placek biszkoptowy. Wystudzić.

Krok 3

Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem,śmietan fixem i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na kisiel.

Krok 4

Na wierzch położyć wierzch biszkoptu i polać cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cytrynowiec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej