
Składniki
6 sztuk
1 szklanka
1 szklanka
160 dekagramów
4 łyżki
2 łyżeczki
1 szklanka
1 szklanka
100 dekagramów
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
500 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białka z 6 jajek ubić na sztywną pianę, powoli dodawać żółtka i cukier dalej ubijając.Następnie dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na zmianę z wodą i mieszać delikatnie łyżką. Upiec na dużej blaszce na złoty kolor (ok. 30-35 minut) w temp. 170 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa placki.
Krok 2
Wodę ,cukier,masło i sok z dwóch cytryn zagotować i dodać do niego kisiel wymieszany z mlekiem, zagotować jak tradycyjny kisiel. Gorący kisiel polać na jeden placek biszkoptowy. Wystudzić.
Krok 3
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem,śmietan fixem i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na kisiel.
Krok 4
Na wierzch położyć wierzch biszkoptu i polać cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej