
Składniki
null szczypt
null szczypt
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło zasmaż razem z mąką ziemniaczaną, rozprowadź bulionem Knorra i zagotuj.
Krok 2
Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę, a z reszty wyciśnij sok.
Krok 3
Czosnek posiekaj drobniutko i razem ze skórką z cytryny dodaj do sosu.
Krok 4
Dopraw do smaku pozostałym sokiem i przyprawami, gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 5
Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni i tuż przed samym podaniem wymieszaj z cytrynowym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej