
Składniki
null szczypt
null szczypt
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
4 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło zasmaż razem z mąką ziemniaczaną, rozprowadź bulionem Knorra i zagotuj.
Krok 2
Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę, a z reszty wyciśnij sok.
Krok 3
Czosnek posiekaj drobniutko i razem ze skórką z cytryny dodaj do sosu.
Krok 4
Dopraw do smaku pozostałym sokiem i przyprawami, gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Krok 5
Płatki migdałowe zrumień na suchej patelni i tuż przed samym podaniem wymieszaj z cytrynowym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej