Chutney kokosowy - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney kokosowy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj kokos na tarce o średnich oczkach.

Krok 2

Papryczki pokrój drobno.

Krok 3

Dodaj imbir, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny.

Krok 4

Dodaj skruszone Mini kostki Czosnek Knorr.

Krok 5

Ucieraj wszystkie składniki, aż nabiorą jednolitej konsystencji sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney kokosowyChutney kokosowy

Chutney przypomina trochę gęsty sos lub konfiturę. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców, warzyw oraz przypraw. Często jest słodko-pikantny i taką jego wersję proponujemy w przepisie. Delikatną słodycz nadaje potrawie kokos, a pikantne papryczki, czosnek oraz imbir zapewniają jej ostrość. Utarte razem składniki powinny mieć konsystencję gęstego sosu. Chutney kokosowy sprawdzi się jako dodatek do bardzo wielu dań. Świetnie będzie współgrał z mięsem z grilla, ale też przygotowywanymi w ten sposób warzywami. Możesz go również podać obok innych przekąsek podczas imprezy – serów, wędlin, pieczywa, krakersów, surowych i marynowanych warzyw. Ten dodatek będzie także pasował do kanapek, mącznych i warzywnych placków oraz dań z ryżem. Bardzo dobrze skomponuje się też z tofu. Wystarczy je przysmażyć na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, posypać sezamem i podać do tego chutney kokosowy, który doda całości wyrazistego smaku. Ten rodzaj sosu możesz włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sprawdź, jak smaczny jest ten pikantny dodatek. Zapoznaj się z prostym i szybkim przepisem na chutney kokosowy!