Chutney kokosowy - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney kokosowy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj kokos na tarce o średnich oczkach.

Krok 2

Papryczki pokrój drobno.

Krok 3

Dodaj imbir, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny.

Krok 4

Dodaj skruszone Mini kostki Czosnek Knorr.

Krok 5

Ucieraj wszystkie składniki, aż nabiorą jednolitej konsystencji sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Prosta sałatka na grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney kokosowyChutney kokosowy

Chutney przypomina trochę gęsty sos lub konfiturę. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców, warzyw oraz przypraw. Często jest słodko-pikantny i taką jego wersję proponujemy w przepisie. Delikatną słodycz nadaje potrawie kokos, a pikantne papryczki, czosnek oraz imbir zapewniają jej ostrość. Utarte razem składniki powinny mieć konsystencję gęstego sosu. Chutney kokosowy sprawdzi się jako dodatek do bardzo wielu dań. Świetnie będzie współgrał z mięsem z grilla, ale też przygotowywanymi w ten sposób warzywami. Możesz go również podać obok innych przekąsek podczas imprezy – serów, wędlin, pieczywa, krakersów, surowych i marynowanych warzyw. Ten dodatek będzie także pasował do kanapek, mącznych i warzywnych placków oraz dań z ryżem. Bardzo dobrze skomponuje się też z tofu. Wystarczy je przysmażyć na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, posypać sezamem i podać do tego chutney kokosowy, który doda całości wyrazistego smaku. Ten rodzaj sosu możesz włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sprawdź, jak smaczny jest ten pikantny dodatek. Zapoznaj się z prostym i szybkim przepisem na chutney kokosowy!