Składniki
100 gramów
2 sztuki
6 sztuk
2 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj kokos na tarce o średnich oczkach.
Krok 2
Papryczki pokrój drobno.
Krok 3
Dodaj imbir, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny.
Krok 4
Dodaj skruszone Mini kostki Czosnek Knorr.
Krok 5
Ucieraj wszystkie składniki, aż nabiorą jednolitej konsystencji sosu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chutney kokosowy
Chutney przypomina trochę gęsty sos lub konfiturę. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców, warzyw oraz przypraw. Często jest słodko-pikantny i taką jego wersję proponujemy w przepisie. Delikatną słodycz nadaje potrawie kokos, a pikantne papryczki, czosnek oraz imbir zapewniają jej ostrość. Utarte razem składniki powinny mieć konsystencję gęstego sosu. Chutney kokosowy sprawdzi się jako dodatek do bardzo wielu dań. Świetnie będzie współgrał z mięsem z grilla, ale też przygotowywanymi w ten sposób warzywami. Możesz go również podać obok innych przekąsek podczas imprezy – serów, wędlin, pieczywa, krakersów, surowych i marynowanych warzyw. Ten dodatek będzie także pasował do kanapek, mącznych i warzywnych placków oraz dań z ryżem. Bardzo dobrze skomponuje się też z tofu. Wystarczy je przysmażyć na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, posypać sezamem i podać do tego chutney kokosowy, który doda całości wyrazistego smaku. Ten rodzaj sosu możesz włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sprawdź, jak smaczny jest ten pikantny dodatek. Zapoznaj się z prostym i szybkim przepisem na chutney kokosowy!