Chutney kokosowy - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney kokosowy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj kokos na tarce o średnich oczkach.

Krok 2

Papryczki pokrój drobno.

Krok 3

Dodaj imbir, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny.

Krok 4

Dodaj skruszone Mini kostki Czosnek Knorr.

Krok 5

Ucieraj wszystkie składniki, aż nabiorą jednolitej konsystencji sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney kokosowyChutney kokosowy

Chutney przypomina trochę gęsty sos lub konfiturę. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców, warzyw oraz przypraw. Często jest słodko-pikantny i taką jego wersję proponujemy w przepisie. Delikatną słodycz nadaje potrawie kokos, a pikantne papryczki, czosnek oraz imbir zapewniają jej ostrość. Utarte razem składniki powinny mieć konsystencję gęstego sosu. Chutney kokosowy sprawdzi się jako dodatek do bardzo wielu dań. Świetnie będzie współgrał z mięsem z grilla, ale też przygotowywanymi w ten sposób warzywami. Możesz go również podać obok innych przekąsek podczas imprezy – serów, wędlin, pieczywa, krakersów, surowych i marynowanych warzyw. Ten dodatek będzie także pasował do kanapek, mącznych i warzywnych placków oraz dań z ryżem. Bardzo dobrze skomponuje się też z tofu. Wystarczy je przysmażyć na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, posypać sezamem i podać do tego chutney kokosowy, który doda całości wyrazistego smaku. Ten rodzaj sosu możesz włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sprawdź, jak smaczny jest ten pikantny dodatek. Zapoznaj się z prostym i szybkim przepisem na chutney kokosowy!