Chutney kokosowy - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney kokosowy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj kokos na tarce o średnich oczkach.

Krok 2

Papryczki pokrój drobno.

Krok 3

Dodaj imbir, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny.

Krok 4

Dodaj skruszone Mini kostki Czosnek Knorr.

Krok 5

Ucieraj wszystkie składniki, aż nabiorą jednolitej konsystencji sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Karkówka pieczona
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney kokosowyChutney kokosowy

Chutney przypomina trochę gęsty sos lub konfiturę. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców, warzyw oraz przypraw. Często jest słodko-pikantny i taką jego wersję proponujemy w przepisie. Delikatną słodycz nadaje potrawie kokos, a pikantne papryczki, czosnek oraz imbir zapewniają jej ostrość. Utarte razem składniki powinny mieć konsystencję gęstego sosu. Chutney kokosowy sprawdzi się jako dodatek do bardzo wielu dań. Świetnie będzie współgrał z mięsem z grilla, ale też przygotowywanymi w ten sposób warzywami. Możesz go również podać obok innych przekąsek podczas imprezy – serów, wędlin, pieczywa, krakersów, surowych i marynowanych warzyw. Ten dodatek będzie także pasował do kanapek, mącznych i warzywnych placków oraz dań z ryżem. Bardzo dobrze skomponuje się też z tofu. Wystarczy je przysmażyć na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, posypać sezamem i podać do tego chutney kokosowy, który doda całości wyrazistego smaku. Ten rodzaj sosu możesz włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sprawdź, jak smaczny jest ten pikantny dodatek. Zapoznaj się z prostym i szybkim przepisem na chutney kokosowy!