Chutney kokosowy - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chutney kokosowy

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj kokos na tarce o średnich oczkach.

Krok 2

Papryczki pokrój drobno.

Krok 3

Dodaj imbir, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny.

Krok 4

Dodaj skruszone Mini kostki Czosnek Knorr.

Krok 5

Ucieraj wszystkie składniki, aż nabiorą jednolitej konsystencji sosu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chutney kokosowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chutney kokosowyChutney kokosowy

Chutney przypomina trochę gęsty sos lub konfiturę. Wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest przyrządzany z owoców, warzyw oraz przypraw. Często jest słodko-pikantny i taką jego wersję proponujemy w przepisie. Delikatną słodycz nadaje potrawie kokos, a pikantne papryczki, czosnek oraz imbir zapewniają jej ostrość. Utarte razem składniki powinny mieć konsystencję gęstego sosu. Chutney kokosowy sprawdzi się jako dodatek do bardzo wielu dań. Świetnie będzie współgrał z mięsem z grilla, ale też przygotowywanymi w ten sposób warzywami. Możesz go również podać obok innych przekąsek podczas imprezy – serów, wędlin, pieczywa, krakersów, surowych i marynowanych warzyw. Ten dodatek będzie także pasował do kanapek, mącznych i warzywnych placków oraz dań z ryżem. Bardzo dobrze skomponuje się też z tofu. Wystarczy je przysmażyć na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, posypać sezamem i podać do tego chutney kokosowy, który doda całości wyrazistego smaku. Ten rodzaj sosu możesz włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Sprawdź, jak smaczny jest ten pikantny dodatek. Zapoznaj się z prostym i szybkim przepisem na chutney kokosowy!