Czarny las

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

3 łyżki

1.5 łyżeczki

1 łyżka

1 szklanka

1 łyżka

3 łyżki

masa:

2 szklanki

2.25 szklanki

2.5 łyżki

1 szklanka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.

Krok 2

Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.

Krok 3

Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką. Szybko wmieszać stopioną Kasię i wodę.

Krok 4

Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem). Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy. Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak. Zdjąć papier.

Krok 5

Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.

Krok 6

Masa: Osączyć i wydrylować wiśnie.

Krok 7

Zostawić kilka sztuk do dekoracji.

Krok 8

Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.

Krok 9

Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.

Krok 10

Mieszać, aż zgęstnieje.

Krok 11

Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krok 12

Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.

Krok 13

Ubić śmietanę na sztywno. Zostawić 1/3 do reszty, delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.

Krok 14

Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.

Krok 15

Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.

Krok 16

Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.

Krok 17

Boki i wierzch ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.

Krok 18

Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej