Czarny las

- Krok 1Natłuścić 3 tortownice o średnicy 20 cm, wyścielić dna papierem do pieczenia przyciętym na wymiar.
- Krok 2Utrzeć jajka i cukier mikserem do uzyskania bardzo gęstej, białej masy.
- Krok 3Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy jajecznej, mieszając metalową łyżką. Szybko wmieszać stopioną Kasię i wodę.
- Krok 4Wlać równe części ciasta do przygotowanych foremek i piec 20-25 minut w nagrzanym piekarniku (sprawdzać patyczkiem). Ciasto powinno być sprężyste, a brzeg odchodzić od formy. Zostawić na 2 minuty w foremkach, a potem przełożyć na druciany stojak. Zdjąć papier.
- Krok 5Zmieszać 2 łyżki soku wiśniowego z łyżką likieru wiśniowego i popryskać ciasto, kiedy wystygnie.
- Krok 6Masa: Osączyć i wydrylować wiśnie.
- Krok 7Zostawić kilka sztuk do dekoracji.
- Krok 8Wlać 2/3 szklanki soku do rondla, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia.
- Krok 9Mieszając, dodać mąkę kukurydzianą.
- Krok 10Mieszać, aż zgęstnieje.
- Krok 11Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Krok 12Podczas studzenia mieszać, aby nie powstał kożuch.
- Krok 13Ubić śmietanę na sztywno. Zostawić 1/3 do reszty, delikatnie wmieszać zimny sok wiśniowy, wiśnie i likier.
- Krok 14Położyć jeden krążek ciasta na płaskim talerzu ozdobnym.
- Krok 15Posmarować masą wiśniową na grubość 1,5 cm, położyć drugie ciasto itd.
- Krok 16Posmarować wierzch i boki ciasta pozostawioną częścią bitej śmietany.
- Krok 17Boki i wierzch ciasta udekorować grubymi wiórami z czekolady.
- Krok 18Górę ciasta ozdobić odłożonymi wcześniej wiśniami.
Przygotowanie