Składniki
250 mililitrów
250 gramów
150 gramów
0.5 łyżki
500 gramów
600 mililitrów
1 łyżka
0.5 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do jogurtu i odrobiny ciepłej wody dodaj 2 łyżki mąki, proszek do pieczenia i odstaw na 1 dzień, aby ciasto sfermentowało. Będzie gotowe, gdy na powierzchni zobaczysz bąbelki.
Krok 2
Cukier wymieszaj z wodą, dorzuć szafran i zagotuj, aby powstał syrop.
Krok 3
Po zdjęciu z ognia dodaj wodę różaną i wymieszaj.
Krok 4
Ciasto ubij trzepaczką, a masło ghee rozgrzej na patelni. Ciasto wlewaj kolistym ruchem przez lejek, aby tworzyły się spirale.
Krok 5
Smaż je z obu stron na złoto. Spirale maczaj w syropie przez pół minuty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej