
Składniki
600 mililitrów
500 gramów
250 gramów
0.5 łyżki
250 mililitrów
0.5 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do jogurtu i odrobiny ciepłej wody dodaj 2 łyżki mąki, proszek do pieczenia i odstaw na 1 dzień, aby ciasto sfermentowało. Będzie gotowe, gdy na powierzchni zobaczysz bąbelki.
Krok 2
Cukier wymieszaj z wodą, dorzuć szafran i zagotuj, aby powstał syrop.
Krok 3
Po zdjęciu z ognia dodaj wodę różaną i wymieszaj.
Krok 4
Ciasto ubij trzepaczką, a masło ghee rozgrzej na patelni. Ciasto wlewaj kolistym ruchem przez lejek, aby tworzyły się spirale.
Krok 5
Smaż je z obu stron na złoto. Spirale maczaj w syropie przez pół minuty i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej