Dżalebi - kruche smażone spirale przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dżalebi - kruche smażone spirale

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 mililitrów

500 gramów

250 gramów

0.5 łyżki

250 mililitrów

0.5 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do jogurtu i odrobiny ciepłej wody dodaj 2 łyżki mąki, proszek do pieczenia i odstaw na 1 dzień, aby ciasto sfermentowało. Będzie gotowe, gdy na powierzchni zobaczysz bąbelki.

Krok 2

Cukier wymieszaj z wodą, dorzuć szafran i zagotuj, aby powstał syrop.

Krok 3

Po zdjęciu z ognia dodaj wodę różaną i wymieszaj.

Krok 4

Ciasto ubij trzepaczką, a masło ghee rozgrzej na patelni. Ciasto wlewaj kolistym ruchem przez lejek, aby tworzyły się spirale.

Krok 5

Smaż je z obu stron na złoto. Spirale maczaj w syropie przez pół minuty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ziemniak pieczony z serem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej