Dżalebi - kruche smażone spirale

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

250 gramów

150 gramów

0.5 łyżki

500 gramów

600 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do jogurtu i odrobiny ciepłej wody dodaj 2 łyżki mąki, proszek do pieczenia i odstaw na 1 dzień, aby ciasto sfermentowało. Będzie gotowe, gdy na powierzchni zobaczysz bąbelki.

Krok 2

Cukier wymieszaj z wodą, dorzuć szafran i zagotuj, aby powstał syrop.

Krok 3

Po zdjęciu z ognia dodaj wodę różaną i wymieszaj.

Krok 4

Ciasto ubij trzepaczką, a masło ghee rozgrzej na patelni. Ciasto wlewaj kolistym ruchem przez lejek, aby tworzyły się spirale.

Krok 5

Smaż je z obu stron na złoto. Spirale maczaj w syropie przez pół minuty i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dżalebi - kruche smażone spirale - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej