Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
700 gramów
200 gramów
1 szczypta
200 gramów
400 gramów
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę przepłucz i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, odcedź.
Krok 2
Golonkę i boczek zalej wodą i zagotuj, odcedź.
Krok 3
Dodaj fasolę, kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, szczyptę mielonej papryki i szafranu. Zalej składniki wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Krok 4
Gdy mięso będzie już miękkie, osącz je, usuń kości, potnij w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekanym czosnkiem, kiełbasą pociętą w plasterki i kaszanką.
Krok 5
Przełóż składniki z powrotem do garnka z fasolką, podduś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Krok 6
Podawaj na gorąco z chlebem, ziemniakami lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej