Fabada z golonką i białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fabada

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

700 gramów

200 gramów

1 szczypta

200 gramów

400 gramów

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę przepłucz i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, odcedź.

Krok 2

Golonkę i boczek zalej wodą i zagotuj, odcedź.

Krok 3

Dodaj fasolę, kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, szczyptę mielonej papryki i szafranu. Zalej składniki wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie, osącz je, usuń kości, potnij w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekanym czosnkiem, kiełbasą pociętą w plasterki i kaszanką.

Krok 5

Przełóż składniki z powrotem do garnka z fasolką, podduś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Krok 6

Podawaj na gorąco z chlebem, ziemniakami lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej