Fabada z golonką i białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fabada

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

700 gramów

200 gramów

1 szczypta

200 gramów

400 gramów

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę przepłucz i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, odcedź.

Krok 2

Golonkę i boczek zalej wodą i zagotuj, odcedź.

Krok 3

Dodaj fasolę, kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, szczyptę mielonej papryki i szafranu. Zalej składniki wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie, osącz je, usuń kości, potnij w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekanym czosnkiem, kiełbasą pociętą w plasterki i kaszanką.

Krok 5

Przełóż składniki z powrotem do garnka z fasolką, podduś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Krok 6

Podawaj na gorąco z chlebem, ziemniakami lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej