Fabada z golonką i białą fasolą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Fabada

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

700 gramów

200 gramów

1 szczypta

200 gramów

400 gramów

700 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolę przepłucz i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, odcedź.

Krok 2

Golonkę i boczek zalej wodą i zagotuj, odcedź.

Krok 3

Dodaj fasolę, kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, szczyptę mielonej papryki i szafranu. Zalej składniki wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

Krok 4

Gdy mięso będzie już miękkie, osącz je, usuń kości, potnij w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekanym czosnkiem, kiełbasą pociętą w plasterki i kaszanką.

Krok 5

Przełóż składniki z powrotem do garnka z fasolką, podduś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Krok 6

Podawaj na gorąco z chlebem, ziemniakami lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fabada - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej