
Składniki
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
700 gramów
200 gramów
1 szczypta
200 gramów
400 gramów
700 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolę przepłucz i zalej wrzącą wodą, odstaw na kilka minut, odcedź.
Krok 2
Golonkę i boczek zalej wodą i zagotuj, odcedź.
Krok 3
Dodaj fasolę, kilka ziarenek pieprzu, liść laurowy, szczyptę mielonej papryki i szafranu. Zalej składniki wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Krok 4
Gdy mięso będzie już miękkie, osącz je, usuń kości, potnij w kostkę i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekanym czosnkiem, kiełbasą pociętą w plasterki i kaszanką.
Krok 5
Przełóż składniki z powrotem do garnka z fasolką, podduś jeszcze przez kilka minut. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Krok 6
Podawaj na gorąco z chlebem, ziemniakami lub ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej