Flan de Vainilla przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flan de Vainilla

Autor: Ukasz

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2.5 szklanki

3 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karmel: Wodę i cukier wlać do rondelka, postawić na dużym ogniu, kiedy zacznie się gotować zostawić na ogniu 8 minut, nie mieszać. Zdjąć z ognia, wlać 2 łżki wody uważając na wrzątek, ponieważ karmel może zacząć bąbelkować. Wmieszać wodę i jeszcze na chwilę postawić na ogniu do czasu, aż karmel będzie miał jednolitą konsystencję. Wlać go do foremek na krem, rozprowadzając równomiernie po dnie każdej z nich.

Krok 2

Mleko wlać do rondelka. Laskę wanilii przepołówiż, wyjąć ziarenka i wrzucić do mleka. Mleko podgrzać. Zestawić z ognia, przykryć i pozostawić na kilka chwil, by mleko nabrało aromatu wanilii. Jajka i żółtka wbić do miski, zmiksować, następnie dodawać stopniowo cukier. Wlewać powoli ciepłe mleko. Zmiksować. Rozlać krem do foremek z karmelem, wstawić do formy do pieczenia, wlać do formy wrzącą wodę tak, by dosięgnęła połowy wysokości foremek.

Krok 3

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st C. Piec 40 minut. Po upieczeniu kompletnie ostudzić. Ab wyjąć kremy z foremek, należy ostrym nożem podważyć krem wokół brzegu foremki. Położyć na foremce talerz do serwowania i jednym ruchem przekręcić foremkę do góry nogami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flan de Vainilla - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej