
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
Krok 2
Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .

Krok 3
Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .

Krok 4
W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .

Krok 5
Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .

Krok 6
Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej