Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,
średnie
32 osoby zapisały

Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .
Krok 2
Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .

Krok 3
Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .

Krok 4
W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .

Krok 5
Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .

Krok 6
Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej