Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,, przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

1

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trochę grzebania przy tym jest ale moim zdaniem warto .Ja na co prawda z reguły robię przy okazji gotowania bulionu lub rosołu - ale czasem nastawiam wywar na galaretkę specjalnie .

Krok 2

Umyte mięso ,, obrane i umyte warzywa , kostkę rosołową zalać wodą i gotować na bardzo małym gazie ok. 1 godziny aż mięso będzie miękkie na tyle , że będzie odchodzić od kości . Wywar ( rosół ) przecedzić . Płyn doprawić do smaku Delikatem, pieprzem mielonym . Dodać roztarte mini kostki Czosnek i Pietruszka .

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - Krok 2

Krok 3

Wyjęte z wywaru mięso obrać - odkładając tłuste skóry , chrząstki , kości .Czyste mięso pokroić lub rozetrzeć na miazgę ( jak kto lubi ) .Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i jak napuchnie to przełożyć go garnuszka z wrzącym rosołem. Mieszając poczekać aż się rozpuści .

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - Krok 3

Krok 4

W miseczkach ( filiżankach , pojemniku ) ułożyć na dnie pokrojoną w plasterki marchew i wsypać trochę pokrojonej natki pietruszki - na to rozdrobnione mięso - resztę natki i marchewki. Zalać galaretą .

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - Krok 4

Krok 5

Odstawić by ostygła . Zimną przykryć lub zamknąć wieczkiem pojemnika ( bo inaczej lodówka przejdzie zapachem czosnku ) .Zostawić na kilka godzin by galareta dobrze zastygła .

Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - Krok 5

Krok 6

Podawać z sokiem z cytryny , octem - jak kto lubi

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretki z kurczaka ,, kolacyjne ,,  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Siekane kotlety z kurczaka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej