Świąteczna babka cytrynowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna babka cytrynowa

Autor: madziulek

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szklanka

150 gramów

3 sztuki

3 łyżeczki

1 opakowanie

2 opakowania

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ubijamy wraz z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę, miksujemy.

Krok 2

Cały czas miksując dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem. Następnie dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera.

Krok 3

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, pieczemy 50 minut w temp. 180*C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna babka cytrynowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej