Góra lodowa

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

230 osób wydrukowało

Pobierz pdf

110 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 szklanka

masa budyniowa:

0.5 litra

4 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

2 opakowania

0 gramów

masa z mleka w proszku:

0.5 szklanki

20 dekagramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Upiec 1 placek i przekroić, lub upiec 2 z 3 jaj. Przed przełożeniem lekko nasączyć.

Krok 2

Masa budyniowa: Z podanych składników ugotować budyń. 1 ½ kostki Kasi utrzeć dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

Krok 3

Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać roztopioną czekoladę lub kakao. Na pierwszy placek położyć masę kakaową, drugi placek, na placek masę białą.

Krok 4

Na białą masę położyć biszkopty na stojąco. Polać masą z mleka w proszku.

Krok 5

Masa z mleka w proszku: Zagotować wszystkie składniki i zestawić z ognia, do gorącego dodać 20 dag mleka w proszku i ucierać. Odlać część masy i dodać do niej kakao.

Krok 6

Na biszkopty wylać masę białą, a potem kakaową.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Góra lodowaGóra lodowa

Jeśli lubisz ciasta warstwowe, ten przepis powinien Ci się spodobać. Dwa placki puszystego biszkoptu przełożone są w nim gęstym budyniowo-czekoladowym kremem, wierzch przykrywa krem waniliowy, a na nim ułożone są pionowo małe biszkopty, którym ciasto “góra lodowa” zawdzięcza swoją nazwę. To jednak nie wszystkie warstwy – wierzch polany jest słodką masą z mleka w proszku (podobnie jak krem budyniowy), przygotowaną w dwóch smakach i kolorach: mlecznym oraz kakaowym. Ciasto jest więc dość pracochłonne, ale proste w przygotowaniu, warto zatem sięgnąć po ten przepis, kiedy planujesz zaserwować coś słodkiego. Zacznij od upieczenia biszkoptu, który powinien być schłodzony podczas przekładania go masą budyniową. Żeby wyszedł puszysty, dobrze ubij białka i delikatnie mieszaj je z pozostałymi składnikami, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Nie wyjmuj go też od razu z piekarnika – dobrze jest wystudzić go stopniowo, by nie opadł. Ciasto “góra lodowa” wybornie smakuje, a jednocześnie apetycznie wygląda – upiecz je i sprawdź!