Grillowany bakłażan - przepis na bakłażan z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany bakłażan

Autor: Kuchnia w opałach

ratingratingratingratingrating

3

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

2 sztuki

1 łyżka

8 sztuk

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około 5 mm. Obficie posolić i pozostawić na około 30 minut. Czynność ta pozwoli się bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki.

Krok 2

Następnie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.

Krok 4

Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego.

Krok 5

Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kapuśniak
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej