Grillowany bakłażan - przepis na bakłażan z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany bakłażan

Autor: Kuchnia w opałach

ratingratingratingratingrating

5

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około 5 mm. Obficie posolić i pozostawić na około 30 minut. Czynność ta pozwoli się bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki.

Krok 2

Następnie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.

Krok 4

Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego.

Krok 5

Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej