Grillowany bakłażan - przepis na bakłażan z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany bakłażan

Autor: Kuchnia w opałach

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około 5 mm. Obficie posolić i pozostawić na około 30 minut. Czynność ta pozwoli się bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki.

Krok 2

Następnie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.

Krok 4

Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego.

Krok 5

Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej