Grillowany bakłażan - przepis na bakłażan z grilla | Przepisy.pl pixel

Grillowany bakłażan

Autor: Kuchnia w opałach

ratingratingratingratingrating

4

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry około 5 mm. Obficie posolić i pozostawić na około 30 minut. Czynność ta pozwoli się bakłażanowi wypocić tzn. pozbyć goryczki.

Krok 2

Następnie przepłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Krok 3

Plastry bakłażana delikatnie posolić i oprószyć kolorowym pieprzem, zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu.

Krok 4

Ser feta, połączyć z jogurtem, szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną pieprzu kolorowego.

Krok 5

Zgrillowane plastry bakłażana po przestygnięciu smarujemy przygotowana fetą, układamy na każdym kawałku po 1 suszonym pomidorze i zwijamy w rulon.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany bakłażan - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kalafior smażony
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej