Gruszki w sosie waniliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruszki w sosie waniliowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 łyżka

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj, obierz, przepołów i wydrąż gruszki.

Krok 2

Z cukru i gorącej wody ugotuj syrop, a następnie dodaj gruszki i gotuj, aż staną się miękkie. Wystudź je w syropie dodając odrobinę kwasu cytrynowego.

Krok 3

Po ostudzeniu przenieś łyżką cedzakową do kompotierek.

Krok 4

Dodaj mąkę ziemniaczaną do niewielkiej ilości mleka. Pozostałe mleko zagotuj.

Krok 5

Do gotującego się mleka wlej rozmieszaną z chłodnym mlekiem mąkę ziemniaczaną i mieszaj tak, by nie zrobiły się grudki. Zagotuj sos.

Krok 6

Dodaj o niego cukier waniliowy. Po ostudzeniu polej gruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszki w sosie waniliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej