
Składniki
1.5 szklanki
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj, obierz, przepołów i wydrąż gruszki.
Krok 2
Z cukru i gorącej wody ugotuj syrop, a następnie dodaj gruszki i gotuj, aż staną się miękkie. Wystudź je w syropie dodając odrobinę kwasu cytrynowego.
Krok 3
Po ostudzeniu przenieś łyżką cedzakową do kompotierek.
Krok 4
Dodaj mąkę ziemniaczaną do niewielkiej ilości mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
Krok 5
Do gotującego się mleka wlej rozmieszaną z chłodnym mlekiem mąkę ziemniaczaną i mieszaj tak, by nie zrobiły się grudki. Zagotuj sos.
Krok 6
Dodaj o niego cukier waniliowy. Po ostudzeniu polej gruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej