Deser z grysiku i naleśniki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Deser z grysiku i naleśniki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szczypta

3 łyżki

1 łyżka

500 gramów

500 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgrzej maślankę z miodem, odrobiną soli i skórką z cytryny.

Krok 2

Mieszając wsyp grysik i pozostaw na 10 minut, aby nasiąknął. Mieszaj. Następnie ostudź papkę.

Krok 3

Ubij śmietanę na sztywną pianę, dodaj do papki grysikowej.

Krok 4

Podawaj z drobno pokrojonymi owocami lub kisielem owocowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Deser z grysiku i naleśniki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej