
Składniki
100 gramów
1 szczypta
3 łyżki
1 łyżka
500 gramów
500 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej maślankę z miodem, odrobiną soli i skórką z cytryny.
Krok 2
Mieszając wsyp grysik i pozostaw na 10 minut, aby nasiąknął. Mieszaj. Następnie ostudź papkę.
Krok 3
Ubij śmietanę na sztywną pianę, dodaj do papki grysikowej.
Krok 4
Podawaj z drobno pokrojonymi owocami lub kisielem owocowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej