
Składniki
1.2 kilograma
2 sztuki
1 sztuka
200 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
0.5 sztuki
4 sztuki
100 mililitrów
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodaj dwie kostki Rosołu na włoszczyźnie Knorr do smaku (im wywar mocniejszy tym lepszy). Po ugotowaniu przecedź wywar.
Krok 2
Pokrój cebule w drobną kostkę, podsmaż w garnku na oleju. Dodaj dwie łyżki słodkiej papryki i smaż jeszcze przez chwilę.
Krok 3
Następnie zalej białym winem i poczekaj do momentu, kiedy ono odparuje. Pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj je do cebuli, a całość zalej wywarem rybnym. Gotuj do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie.
Krok 4
Spraw karpia: umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę. Podziel rybę na filety i pokrój w dużą kostkę.
Krok 5
Na ościach (kręgosłupie), ogonie, głowie (oczyszczonej ze skrzeli i oczu) oraz warzywach ugotuj wywar.
Krok 6
Pod koniec gotowania dodaj kostki filetów z karpia i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Halaszle – rybna zupa z karpia
Halaszle, czyli zupa rybna z karpia, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej. Wiele osób uważa ją z najsmaczniejszą zupę rybną na świecie, więc jeśli chcesz się przekonać, dlaczego tak jest – ugotuj ją. Podstawą jest oczywiście ryba, najlepiej karp. Zacznij od przygotowania bulionu na ościach, a kawałki mięsa rybiego dodaj pod koniec gotowania. Sprawdzi się także dodatek innych ryb, muszą być jednak słodkowodne. Smak ryby powinien być dominujący, harmonijnie łączący się ze słodkimi warzywami: papryką, marchewką, ziemniakami. Dodaj także ostrą papryczkę, żeby urozmaicić całość. Halaszle podawaj z kawałkami ryby i ziemniakami, posypaną świeżą zieloną pietruszką. Ta pyszna gęsta zupa zastąpi cały obiad, nadaje się również do podania na ciepłą kolację. Będzie ciekawą propozycją na podanie karpia podczas kolacji wigilijnej, a latem przyrządzisz ją w kociołku nad ogniskiem – tak przygotowana będzie jeszcze smaczniejsza. Koniecznie wypróbuj węgierską zupę rybną według naszego przepisu!