Grochówka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grochówka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

215 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

2 sztuki

200 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1.5 litra

1 łyżka

2 sztuki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch przebierz dokładnie, wypłucz i namocz przez ok 1 godz. Zalej wodą, dodaj kostkę Knorr, liść laurowy i gotuj ok 40 min aż groch zmięknie.

Grochówka - Krok 1

Krok 2

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni do lekkiego zbrązowienia.

Grochówka - Krok 2

Krok 3

Dodaj przesmażone składniki do zupy wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Gotuj ok 10 min.

Grochówka - Krok 3

Krok 4

Dodaj roztarty majeranek. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Grochówka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grochówka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Grochówka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GrochówkaGrochówka

Smaczna, aromatyczna i prosta do wykonania zupa. Grochówkę przygotowuje się dość szybko, trzeba jednak pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch. Dzięki temu podstawowy składnik zupy szybciej się ugotuje i będzie miał delikatną skórkę oraz kremowe wnętrze. Przyrządza się go w bulionie, a następnie dodaje podsmażoną z cebulą kiełbasę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość można doprawić także majerankiem i zielem angielskim. Dodasz zupie wyrazistości, dorzucając do niej pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak grochówki wzbogacą też inne warzywa. Oprócz marchewki dorzuć pietruszkę, seler, ziemniaki, suszone, namoczone wcześniej grzyby albo dynię. Zupa będzie doskonała, jeśli dołączysz do niej także podsmażone skwarki słoniny. Grochówkę serwuje się też często z kaszą. Podawaj ją z pieczywem na obiad lub ciepłą kolację. Danie posyp posiekaną natką pietruszki. Chcesz przyrządzić gęstą, aromatyczną zupę z mięsnym dodatkiem? Wypróbuj nasz przepis na pyszną grochówkę!