
Składniki
300 gramów
3 sztuki
2 sztuki
200 gramów
2 sztuki
1 pęczek
1.5 litra
1 łyżka
2 sztuki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch przebierz dokładnie, wypłucz i namocz przez ok 1 godz. Zalej wodą, dodaj kostkę Knorr, liść laurowy i gotuj ok 40 min aż groch zmięknie.
Krok 2
Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę i przesmaż na patelni do lekkiego zbrązowienia.
Krok 3
Dodaj przesmażone składniki do zupy wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Gotuj ok 10 min.
Krok 4
Dodaj roztarty majeranek. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grochówka
Smaczna, aromatyczna i prosta do wykonania zupa. Grochówkę przygotowuje się dość szybko, trzeba jednak pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch. Dzięki temu podstawowy składnik zupy szybciej się ugotuje i będzie miał delikatną skórkę oraz kremowe wnętrze. Przyrządza się go w bulionie, a następnie dodaje podsmażoną z cebulą kiełbasę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość można doprawić także majerankiem i zielem angielskim. Dodasz zupie wyrazistości, dorzucając do niej pod koniec gotowania przeciśnięty przez praskę czosnek. Smak grochówki wzbogacą też inne warzywa. Oprócz marchewki dorzuć pietruszkę, seler, ziemniaki, suszone, namoczone wcześniej grzyby albo dynię. Zupa będzie doskonała, jeśli dołączysz do niej także podsmażone skwarki słoniny. Grochówkę serwuje się też często z kaszą. Podawaj ją z pieczywem na obiad lub ciepłą kolację. Danie posyp posiekaną natką pietruszki. Chcesz przyrządzić gęstą, aromatyczną zupę z mięsnym dodatkiem? Wypróbuj nasz przepis na pyszną grochówkę!