
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
100 mililitrów
0.5 opakowania
2 łyżeczki
0.5 opakowania
3 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homary przekrój wzdłuż na połowy, usuń wnętrzności i wyjmij w całości mięso z ogonów, pokrój w kostkę o boku 1.5 cm. Mięso i skorupy opłucz i osusz.
Krok 2
Cebulę i szczypiorek posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj dymkę i whisky. Gotuj do czasu, gdy pozostaną 3 łyżki płynu.
Krok 3
Obie śmietany, sok cytrynowy i mąkę wymieszaj razem i wlej do rondla - zagotuj na małym ogniu.
Krok 4
Dodaj pokrojone mięso homarów - podgrzej nie gotując.
Krok 5
Do wcześniej przygotowanych połówek skorupek nałóż gotową potrawę i posyp je posiekaną drobno natką pietruszki oraz skórką cytrynową.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej