
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
100 mililitrów
0.5 opakowania
2 łyżeczki
0.5 opakowania
3 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homary przekrój wzdłuż na połowy, usuń wnętrzności i wyjmij w całości mięso z ogonów, pokrój w kostkę o boku 1.5 cm. Mięso i skorupy opłucz i osusz.
Krok 2
Cebulę i szczypiorek posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj dymkę i whisky. Gotuj do czasu, gdy pozostaną 3 łyżki płynu.
Krok 3
Obie śmietany, sok cytrynowy i mąkę wymieszaj razem i wlej do rondla - zagotuj na małym ogniu.
Krok 4
Dodaj pokrojone mięso homarów - podgrzej nie gotując.
Krok 5
Do wcześniej przygotowanych połówek skorupek nałóż gotową potrawę i posyp je posiekaną drobno natką pietruszki oraz skórką cytrynową.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej



























