
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
100 mililitrów
0.5 opakowania
2 łyżeczki
0.5 opakowania
3 łyżki
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Homary przekrój wzdłuż na połowy, usuń wnętrzności i wyjmij w całości mięso z ogonów, pokrój w kostkę o boku 1.5 cm. Mięso i skorupy opłucz i osusz.
Krok 2
Cebulę i szczypiorek posiekaj. W rondlu roztop masło, dodaj dymkę i whisky. Gotuj do czasu, gdy pozostaną 3 łyżki płynu.
Krok 3
Obie śmietany, sok cytrynowy i mąkę wymieszaj razem i wlej do rondla - zagotuj na małym ogniu.
Krok 4
Dodaj pokrojone mięso homarów - podgrzej nie gotując.
Krok 5
Do wcześniej przygotowanych połówek skorupek nałóż gotową potrawę i posyp je posiekaną drobno natką pietruszki oraz skórką cytrynową.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej