Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami
łatwe
291 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
6 sztuk
6 sztuk
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oraz pomidory pokrój w paski. Krewetki przetnij wzdłuż na pół, cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone składniki. Dodaj posiekany czosnek oraz natkę.
Krok 3
Całość zalej śmietaną, dodaj musztardę oraz Bulionetkę Knorr. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
Krok 4
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź i nałóż na talerze.
Krok 5
Gorący makaron polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami
Dania makaronowe w stylu włoskim łączą w sobie wyjątkowy smak, bogaty aromat i prostotę przygotowania. Tym cechom odpowiada także nasza propozycja na dziś, czyli penne z krewetkami i kurczakiem. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis jest z pewnością dla was. Krewetki z kurczakiem to świetne zestawienie smaków, spajające w sobie tradycję i nowoczesność. Wybierzcie się na kulinarną wycieczkę do słonecznych Włoch, przygotowując makaron penne z krewetkami, który udekorowany liśćmi świeżej bazylii, stworzy również niepowtarzalną kompozycję plastyczną na talerzu.
Dla kogo?
Makaron z krewetkami i kurczakiem to propozycja dla każdego, kto lubi proste w przygotowaniu i aromatyczne dania.
Na jaką okazję?
Makaron z kurczakiem i krewetkami możecie zaserwować na obiad, a także podczas eleganckiego przyjęcia w domu. Jest również świetnym pomysłem na lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Makaron penne ma dwie najpopularniejsze odmiany. Co je odróżnia? Wygląd poszczególnych rurek. Penne rigate to rurki o widocznej strukturze rowkowanej, a penne liscie jest odmianą gładką. Obie wersje nadają się do przygotowywania dań typowych dla kuchni włoskiej.
Dla urozmaicenia:
Kurczak z krewetkami będzie doskonale smakował i pięknie wyglądał, jeśli danie przyozdobicie świeżymi liśćmi bazylii.