Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami
łatwe
289 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
6 sztuk
6 sztuk
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oraz pomidory pokrój w paski. Krewetki przetnij wzdłuż na pół, cebulę pokrój w piórka.
Krok 2
Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone składniki. Dodaj posiekany czosnek oraz natkę.
Krok 3
Całość zalej śmietaną, dodaj musztardę oraz Bulionetkę Knorr. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
Krok 4
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź i nałóż na talerze.
Krok 5
Gorący makaron polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami
Dania makaronowe w stylu włoskim łączą w sobie wyjątkowy smak, bogaty aromat i prostotę przygotowania. Tym cechom odpowiada także nasza propozycja na dziś, czyli penne z krewetkami i kurczakiem. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis jest z pewnością dla was. Krewetki z kurczakiem to świetne zestawienie smaków, spajające w sobie tradycję i nowoczesność. Wybierzcie się na kulinarną wycieczkę do słonecznych Włoch, przygotowując makaron penne z krewetkami, który udekorowany liśćmi świeżej bazylii, stworzy również niepowtarzalną kompozycję plastyczną na talerzu.
Dla kogo?
Makaron z krewetkami i kurczakiem to propozycja dla każdego, kto lubi proste w przygotowaniu i aromatyczne dania.
Na jaką okazję?
Makaron z kurczakiem i krewetkami możecie zaserwować na obiad, a także podczas eleganckiego przyjęcia w domu. Jest również świetnym pomysłem na lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Makaron penne ma dwie najpopularniejsze odmiany. Co je odróżnia? Wygląd poszczególnych rurek. Penne rigate to rurki o widocznej strukturze rowkowanej, a penne liscie jest odmianą gładką. Obie wersje nadają się do przygotowywania dań typowych dla kuchni włoskiej.
Dla urozmaicenia:
Kurczak z krewetkami będzie doskonale smakował i pięknie wyglądał, jeśli danie przyozdobicie świeżymi liśćmi bazylii.