Makaron z kurczakiem i krewetkami – penne | Przepisy.pl pixel

Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
616 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

6 sztuk

6 sztuk

1 sztuka

200 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oraz pomidory pokrój w paski. Krewetki przetnij wzdłuż na pół, cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż pokrojone składniki. Dodaj posiekany czosnek oraz natkę.

Krok 3

Całość zalej śmietaną, dodaj musztardę oraz Bulionetkę Knorr. Sos doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.

Krok 4

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź i nałóż na talerze.

Krok 5

Gorący makaron polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne penne z kurczakiem i krewetkamiAromatyczne penne z kurczakiem i krewetkami

Dania makaronowe w stylu włoskim łączą w sobie wyjątkowy smak, bogaty aromat i prostotę przygotowania. Tym cechom odpowiada także nasza propozycja na dziś, czyli penne z krewetkami i kurczakiem. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na urozmaicenie codziennego menu, ten przepis jest z pewnością dla was. Krewetki z kurczakiem to świetne zestawienie smaków, spajające w sobie tradycję i nowoczesność. Wybierzcie się na kulinarną wycieczkę do słonecznych Włoch, przygotowując makaron penne z krewetkami, który udekorowany liśćmi świeżej bazylii, stworzy również niepowtarzalną kompozycję plastyczną na talerzu.

Dla kogo?

Makaron z krewetkami i kurczakiem to propozycja dla każdego, kto lubi proste w przygotowaniu i aromatyczne dania.

Na jaką okazję?

Makaron z kurczakiem i krewetkami możecie zaserwować na obiad, a także podczas eleganckiego przyjęcia w domu. Jest również świetnym pomysłem na lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Makaron penne ma dwie najpopularniejsze odmiany. Co je odróżnia? Wygląd poszczególnych rurek. Penne rigate to rurki o widocznej strukturze rowkowanej, a penne liscie jest odmianą gładką. Obie wersje nadają się do przygotowywania dań typowych dla kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia:

Kurczak z krewetkami będzie doskonale smakował i pięknie wyglądał, jeśli danie przyozdobicie świeżymi liśćmi bazylii.