
Składniki
200 gramów
2 łyżki
3 sztuki
2 szczypty
2 łyżki
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżeczka
8 gramów
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto kruche: mąke, 2/4 szkl. cukru pudru, proszek do pieczenia, 3 żółtka, 100 gram masła , cukier waniliowy zagnieść. Chłódź przez pół godziny w lodówce.
Krok 2
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, wrzuć pokrojone w kostke jabłka, sparzone rodzynki ( zalać wrzątkiem, odczekać pięć minut i przelać przez sito aby woda ściekła), posyp cynamonem i 2 łyzkami cukru. Sparz do zrumienienia jabłek. Odstaw.
Krok 3
Ubij na wysokich obrotach białka, pod koniec gdy będą ubite dodaj 1/4 szkl. i miksuj jeszcze 5 minut. Odstaw.
Krok 4
Wysmaruj cztery kokilki ( małe okragłe ceramiczne foremki) masłem, obsyp mąką. Ciasto kruche podziel na 4 części, następnie każdą rozwałkuj i wyłóż foremki. Następnie włóż nadzienie, a na koniec okryj je pierzynką z białka. Pieczemy w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku) przez ok 30 min, 5 minut pod koniec pieczenia przełącz na sam dół aby piekło.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej