
Składniki
200 gramów
2 łyżki
3 sztuki
2 szczypty
2 łyżki
1 łyżeczka
150 gramów
1 łyżeczka
8 gramów
3 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto kruche: mąke, 2/4 szkl. cukru pudru, proszek do pieczenia, 3 żółtka, 100 gram masła , cukier waniliowy zagnieść. Chłódź przez pół godziny w lodówce.
Krok 2
Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, wrzuć pokrojone w kostke jabłka, sparzone rodzynki ( zalać wrzątkiem, odczekać pięć minut i przelać przez sito aby woda ściekła), posyp cynamonem i 2 łyzkami cukru. Sparz do zrumienienia jabłek. Odstaw.
Krok 3
Ubij na wysokich obrotach białka, pod koniec gdy będą ubite dodaj 1/4 szkl. i miksuj jeszcze 5 minut. Odstaw.
Krok 4
Wysmaruj cztery kokilki ( małe okragłe ceramiczne foremki) masłem, obsyp mąką. Ciasto kruche podziel na 4 części, następnie każdą rozwałkuj i wyłóż foremki. Następnie włóż nadzienie, a na koniec okryj je pierzynką z białka. Pieczemy w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku) przez ok 30 min, 5 minut pod koniec pieczenia przełącz na sam dół aby piekło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej