Jabłka pod pierzynką

Autor: Szczygiełek Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

1 łyżeczka

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

200 gramów

3 sztuki

3 szklanki

1 łyżeczka

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche: mąke, 2/4 szkl. cukru pudru, proszek do pieczenia, 3 żółtka, 100 gram masła , cukier waniliowy zagnieść. Chłódź przez pół godziny w lodówce.

Krok 2

Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, wrzuć pokrojone w kostke jabłka, sparzone rodzynki ( zalać wrzątkiem, odczekać pięć minut i przelać przez sito aby woda ściekła), posyp cynamonem i 2 łyzkami cukru. Sparz do zrumienienia jabłek. Odstaw.

Krok 3

Ubij na wysokich obrotach białka, pod koniec gdy będą ubite dodaj 1/4 szkl. i miksuj jeszcze 5 minut. Odstaw.

Krok 4

Wysmaruj cztery kokilki ( małe okragłe ceramiczne foremki) masłem, obsyp mąką. Ciasto kruche podziel na 4 części, następnie każdą rozwałkuj i wyłóż foremki. Następnie włóż nadzienie, a na koniec okryj je pierzynką z białka. Pieczemy w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku) przez ok 30 min, 5 minut pod koniec pieczenia przełącz na sam dół aby piekło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej