Jabłka pod pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jabłka pod pierzynką

Autor: Szczygiełek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

3 sztuki

2 szczypty

2 łyżki

1 łyżeczka

150 gramów

1 łyżeczka

8 gramów

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche: mąke, 2/4 szkl. cukru pudru, proszek do pieczenia, 3 żółtka, 100 gram masła , cukier waniliowy zagnieść. Chłódź przez pół godziny w lodówce.

Krok 2

Na patelni rozpuść dwie łyżki masła, wrzuć pokrojone w kostke jabłka, sparzone rodzynki ( zalać wrzątkiem, odczekać pięć minut i przelać przez sito aby woda ściekła), posyp cynamonem i 2 łyzkami cukru. Sparz do zrumienienia jabłek. Odstaw.

Krok 3

Ubij na wysokich obrotach białka, pod koniec gdy będą ubite dodaj 1/4 szkl. i miksuj jeszcze 5 minut. Odstaw.

Krok 4

Wysmaruj cztery kokilki ( małe okragłe ceramiczne foremki) masłem, obsyp mąką. Ciasto kruche podziel na 4 części, następnie każdą rozwałkuj i wyłóż foremki. Następnie włóż nadzienie, a na koniec okryj je pierzynką z białka. Pieczemy w 180 stopniach (w nagrzanym piekarniku) przez ok 30 min, 5 minut pod koniec pieczenia przełącz na sam dół aby piekło.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłka pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej