
Składniki
4 sztuki
8 sztuk
1 pęczek
1 sztuka
8 łyżeczek
4 łyżki
1 pęczek
3 szklanki
1 szklanka
25 dekagramów
2 pęczki
20 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewki obrać,umyć,pokroić w plasterki,poddusić 15 minut w osolonej wodzie.
Krok 2
Odcedzić i ostudzić.
Krok 3
Rosól wymieszać z wiśniówką.
Krok 4
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,gdy napęcznieje dolać gorącego rosołu,rozpuścić i dolać do reszty rosołu.
Krok 5
Wlać część rosołu do dużej,płaskiej miski i postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Krok 6
Jeden pęczek natki umyć,oberwać listki.
Krok 7
Na nieco stężałej galarecie naprzemiennie układać marchewki,listki natki i zrolowane plastry wołowiny.
Krok 8
Zalać resztą rosołu i postawić w chłodnym miejscu na parę godzin.
Krok 9
Jajka ugotować na twardo (10 minut),zalać zimną wodą,ostudzić,obrać.
Krok 10
Twarożek wymieszać z majonezem,doprawić do smaku sokiem cytrynowym,solą,pieprzem i odrobiną cukru.
Krok 11
Drugi pęczek natki,koperek oraz szczypiorek umyć,drobno pokroić.
Krok 12
Zieleninę wymieszać z twarożkiem.
Krok 13
Galaretkę wyjąć z miski,przełożyć na półmisek.
Krok 14
Pośrodku umieścić twarożek,udekorować połówkami jajek.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej