Jajka w kolorowej galarecie

Autor:

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

20 plastrów

3 szklanki

8 sztuk

1 pęczek

25 dekagramów

4 sztuki

2 pęczki

1 pęczek

8 łyżeczek

4 łyżki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obrać,umyć,pokroić w plasterki,poddusić 15 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Odcedzić i ostudzić.

Krok 3

Rosól wymieszać z wiśniówką.

Krok 4

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,gdy napęcznieje dolać gorącego rosołu,rozpuścić i dolać do reszty rosołu.

Krok 5

Wlać część rosołu do dużej,płaskiej miski i postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Krok 6

Jeden pęczek natki umyć,oberwać listki.

Krok 7

Na nieco stężałej galarecie naprzemiennie układać marchewki,listki natki i zrolowane plastry wołowiny.

Krok 8

Zalać resztą rosołu i postawić w chłodnym miejscu na parę godzin.

Krok 9

Jajka ugotować na twardo (10 minut),zalać zimną wodą,ostudzić,obrać.

Krok 10

Twarożek wymieszać z majonezem,doprawić do smaku sokiem cytrynowym,solą,pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 11

Drugi pęczek natki,koperek oraz szczypiorek umyć,drobno pokroić.

Krok 12

Zieleninę wymieszać z twarożkiem.

Krok 13

Galaretkę wyjąć z miski,przełożyć na półmisek.

Krok 14

Pośrodku umieścić twarożek,udekorować połówkami jajek.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej