Jajka w kolorowej galarecie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka w kolorowej galarecie

Autor:

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 pęczek

1 sztuka

8 łyżeczek

4 łyżki

1 pęczek

3 szklanki

1 szklanka

25 dekagramów

2 pęczki

20 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewki obrać,umyć,pokroić w plasterki,poddusić 15 minut w osolonej wodzie.

Krok 2

Odcedzić i ostudzić.

Krok 3

Rosól wymieszać z wiśniówką.

Krok 4

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,gdy napęcznieje dolać gorącego rosołu,rozpuścić i dolać do reszty rosołu.

Krok 5

Wlać część rosołu do dużej,płaskiej miski i postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

Krok 6

Jeden pęczek natki umyć,oberwać listki.

Krok 7

Na nieco stężałej galarecie naprzemiennie układać marchewki,listki natki i zrolowane plastry wołowiny.

Krok 8

Zalać resztą rosołu i postawić w chłodnym miejscu na parę godzin.

Krok 9

Jajka ugotować na twardo (10 minut),zalać zimną wodą,ostudzić,obrać.

Krok 10

Twarożek wymieszać z majonezem,doprawić do smaku sokiem cytrynowym,solą,pieprzem i odrobiną cukru.

Krok 11

Drugi pęczek natki,koperek oraz szczypiorek umyć,drobno pokroić.

Krok 12

Zieleninę wymieszać z twarożkiem.

Krok 13

Galaretkę wyjąć z miski,przełożyć na półmisek.

Krok 14

Pośrodku umieścić twarożek,udekorować połówkami jajek.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka w kolorowej galarecie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej