Jajka z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka z groszkiem

Autor:

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 sztuki

2 łyżki

3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek wrzucić do rondla ze stopionym masłem,lekko poddusić,dodać roztarty czosnek,wymieszać,przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Przecier pomidorowy wymieszać z oliwa,zagotować,wymieszać z wywarem lub rosołem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

W środku półmiska układać jajka ugotowane na twardo i pokrajane ćwiartki oraz połówki w ten sposób,aby tworzyły kwiat (jajka powinny być gorące),dookoła ułożyć groszek.

Krok 4

Jajka polać sosem pomidorowym,posypać posiekaną pietruszką.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pierogi z truskawkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej