Jajka z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka z groszkiem

Autor:

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

3 sztuki

2 łyżki

3 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groszek wrzucić do rondla ze stopionym masłem,lekko poddusić,dodać roztarty czosnek,wymieszać,przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Przecier pomidorowy wymieszać z oliwa,zagotować,wymieszać z wywarem lub rosołem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 3

W środku półmiska układać jajka ugotowane na twardo i pokrajane ćwiartki oraz połówki w ten sposób,aby tworzyły kwiat (jajka powinny być gorące),dookoła ułożyć groszek.

Krok 4

Jajka polać sosem pomidorowym,posypać posiekaną pietruszką.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej