
Składniki
8 sztuk
2 szklanki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
3 sztuki
2 łyżki
3 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groszek wrzucić do rondla ze stopionym masłem,lekko poddusić,dodać roztarty czosnek,wymieszać,przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 2
Przecier pomidorowy wymieszać z oliwa,zagotować,wymieszać z wywarem lub rosołem,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
W środku półmiska układać jajka ugotowane na twardo i pokrajane ćwiartki oraz połówki w ten sposób,aby tworzyły kwiat (jajka powinny być gorące),dookoła ułożyć groszek.
Krok 4
Jajka polać sosem pomidorowym,posypać posiekaną pietruszką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej