Buraczki zasmażane na czosnkowo - przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczki zasmażane na czosnkowo

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

3

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraczki umyć i ugotować w skórce . Obrać . Utrzeć na drobnej tarce jarzynowej ( na miałko ). W garnuszku rozgrzać masło . Wrzucić utarte buraczki . Podgrzać . Zasypać mąką i mieszając doprowadzić do zagotowania .Doprawić buraczki roztartą kostkę czosnkową , pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem. Podawać na gorąco .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczki zasmażane na czosnkowo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Nachos
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczki zasmażane na czosnkowoBuraczki zasmażane na czosnkowo

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu, który będzie pasował do wielu dań? Jeśli tym razem wolisz zaserwować coś innego niż surówka, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Zasmażane buraczki świetnie komponują się zwłaszcza z pieczonym albo smażonym mięsem. Podane na gorąco mogą nawet zastąpić ziemniaki czy ryż i służyć za puree. Dodatek czosnku nada im wspaniałego aromatu i będzie kontrastował z ich słodkim posmakiem. Składniki, których potrzebujesz do przygotowania tej przekąski, zazwyczaj masz w swojej kuchni. Prócz buraków potrzebujesz jeszcze tylko wspomnianego czosnku oraz przypraw. Buraki przed starciem na tarce najpierw należy ugotować – ułatwi to ich obróbkę. Całość możesz przed podaniem skropić delikatnie sokiem z cytryny – nada on warzywom przyjemnego kwaskowatego posmaku, równoważąc ich słodycz. Zasmażane buraki najlepiej smakują podane na gorąco, ale równie dobrze możesz serwować je, gdy już ostygną. Sprawdzą się nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale także jako kolacja czy przekąska między posiłkami. Przekonaj się i już dziś wypróbuj nasz przepis.