Kacze udka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kacze udka z jabłkami

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

6 sztuk

11 sztuk

125 mililitrów

4 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka opłukać . Czosnek obrać , rozetrzeć z solą , po czym dobrze natrzeć mięso . Odstawić na około 1 godziny . Po tym czasie przełożyć udka do brytfanki . Sok jabłkowy wymieszać z 1/2 szklanki gorącej wody i podlać mięso . Piec pod przykryciem w temperaturze 220 stopni przez 30 minut .

Krok 2

Jabłka umyć , pokroić w ćwiartki , po czym usunąć gniazda nasienne . Owoce zrumienić na rozgrzanym oleju . Pod koniec smażenia wsypać majeranek oraz cukier . Gdy się skarmelizuje , zdjąć jabłka z ognia .

Krok 3

Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w ćwiartki . Wraz z jabłkami ułożyć wokół podpieczonych udek . Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez godzinę , aż ziemniaki i mięso będą rumiane . 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć potrawę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej