Kacze udka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kacze udka z jabłkami

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

11 sztuk

1 łyżka

4 łyżki

2 łyżeczki

125 mililitrów

3 sztuki

6 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka opłukać . Czosnek obrać , rozetrzeć z solą , po czym dobrze natrzeć mięso . Odstawić na około 1 godziny . Po tym czasie przełożyć udka do brytfanki . Sok jabłkowy wymieszać z 1/2 szklanki gorącej wody i podlać mięso . Piec pod przykryciem w temperaturze 220 stopni przez 30 minut .

Krok 2

Jabłka umyć , pokroić w ćwiartki , po czym usunąć gniazda nasienne . Owoce zrumienić na rozgrzanym oleju . Pod koniec smażenia wsypać majeranek oraz cukier . Gdy się skarmelizuje , zdjąć jabłka z ognia .

Krok 3

Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w ćwiartki . Wraz z jabłkami ułożyć wokół podpieczonych udek . Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez godzinę , aż ziemniaki i mięso będą rumiane . 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć potrawę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej