
Składniki
11 sztuk
1 łyżka
4 łyżki
2 łyżeczki
125 mililitrów
3 sztuki
6 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka opłukać . Czosnek obrać , rozetrzeć z solą , po czym dobrze natrzeć mięso . Odstawić na około 1 godziny . Po tym czasie przełożyć udka do brytfanki . Sok jabłkowy wymieszać z 1/2 szklanki gorącej wody i podlać mięso . Piec pod przykryciem w temperaturze 220 stopni przez 30 minut .
Krok 2
Jabłka umyć , pokroić w ćwiartki , po czym usunąć gniazda nasienne . Owoce zrumienić na rozgrzanym oleju . Pod koniec smażenia wsypać majeranek oraz cukier . Gdy się skarmelizuje , zdjąć jabłka z ognia .
Krok 3
Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w ćwiartki . Wraz z jabłkami ułożyć wokół podpieczonych udek . Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez godzinę , aż ziemniaki i mięso będą rumiane . 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć potrawę .
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej