Kacze udka z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kacze udka z jabłkami

Autor: natalina4

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

6 sztuk

11 sztuk

125 mililitrów

4 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka opłukać . Czosnek obrać , rozetrzeć z solą , po czym dobrze natrzeć mięso . Odstawić na około 1 godziny . Po tym czasie przełożyć udka do brytfanki . Sok jabłkowy wymieszać z 1/2 szklanki gorącej wody i podlać mięso . Piec pod przykryciem w temperaturze 220 stopni przez 30 minut .

Krok 2

Jabłka umyć , pokroić w ćwiartki , po czym usunąć gniazda nasienne . Owoce zrumienić na rozgrzanym oleju . Pod koniec smażenia wsypać majeranek oraz cukier . Gdy się skarmelizuje , zdjąć jabłka z ognia .

Krok 3

Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w ćwiartki . Wraz z jabłkami ułożyć wokół podpieczonych udek . Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez godzinę , aż ziemniaki i mięso będą rumiane . 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć potrawę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kacze udka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek z wołowiną
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej