Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
NOWY PRZEPIS
średnie
616 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ukrój 2 kromki chleba. Posmaruj rozgniecionym czosnkiem i podsmaż delikatnie na patelni.

Krok 2
Kromki posmaruj masłem.

Krok 3
Tuńczyka odcedź z wody i skrop cytryną.

Krok 4
Pokrój cebulę w plastry. Umyj i osusz pomidora i rukolę, pomidora pokrój w plasterki.

Krok 5
Na kromkach chleba ułóż listki rukoli a następnie na jedną kromkę nałóż na to farsz. Całość opcjonalnie dopraw pieprzem do smaku i złóż ze sobą przykrywając drugą kromką.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z tuńczykiem, pomidorem i cebulą
Przygotowanie posiłków nie wymaga szczególnego samozaparcia, dyscypliny, godzin spędzanych na kursach i studiowaniu nowinek z kulinarnego świata. Bardzo często chodzi o to, by było smacznie i nieskomplikowanie. Zwłaszcza gdy burczący brzuch dochodzi do głosu. Właśnie w takich chwilach nieodzowna okaże się kolorowa kanapka z tuńczykiem i warzywami.
Dla kogo?
Brzmi mało finezyjnie? Przekonacie się, że przepis na kanapkę nie sprowadza się wyłącznie do płaskiej kromki z przypadkowymi dodatkami. Kanapka z tuńczykiem i pomidorem cieszy zarówno oko, jak i podniebienie.
Na jaką okazję?
Potraktujcie ją jako sposób na lunch w środku dnia, gdy od śniadania minęło już trochę czasu, ale do obiadu jeszcze daleko. Co powiecie na barwną kolację z chrupiącym pieczywem, pomidorem i cebulą? Mniam!
Czy wiesz, że?
Chleb podsmażycie na patelni, ale możecie wykorzystać też piekarnik, toster lub opiekacz.
Dla urozmaicenia:
Kilka czarnych oliwek nada kanapce z tuńczykiem bardziej zdecydowanego smaku.