
Składniki
7 sztuk
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lód pokruszyć – za pomocą kruszarki lub tłuczka do mięsa albo innym sposobem. Można użyć co prawda lodu w kostkach, ale będzie wolniej się roztapiał. Do mleka wlać syrop, spienić za pomocą spieniacza do mleka lub zmieszać w shakerze – żeby wymieszało się mleko z syropem. Do szklanki wlać spienione mleko, dodać łyżeczką pokruszony lód, polać na wierzchu polewą czekoladową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























