Karmelowiec bardzo kruchy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

125 osób wydrukowało

Pobierz pdf

107 osób zapisało

Udostępnij
Karmelowiec bardzo kruchy

Składniki

ciasto:

4 sztuki

1 szklanka

50 dekagramów

1 łyżeczka

0.5 litra

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zarobić ciasto, podzielić na 2 części.

Krok 2

Wyłożyć na 2 brytfanki.

Krok 3

Do garnka z gotującą się już wodą wkładamy puszkę mleka skondensowanego i gotujemy.

Krok 4

Śmietanę ubić z cukrem pudrem (lub bez), cukier dodawać porcjami i pod koniec ubijania śmietany na sztywno, dodać po trochu śmietankę FIX.

Krok 5

Jeden placek posmarować ubitą śmietaną.

Krok 6

Na to ułożyć drugi placek i rozsmarować na nim ugotowany karmel (z mleka zagęszczanego) i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej