Karpatka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

905

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

13 dekagramów

1 szklanka

5 sztuk

krem:

1.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 szklanki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotować wodę z Kasią, wsypać do tego mąkę mieszając, aż będzie szkliste.

Krok 2

Przestudzić.

Krok 3

Mieszając, wbijać po jajku.

Krok 4

Upiec z tego dwa placki na złoty kolor w gorącym piekarniku.

Krok 5

Piec przez około 30 minut.

Krok 6

Masa: W 1/2 szklanki mleka rozmieszać obie mąki i wlać do reszty gotującego się mleka razem z cukrami.

Krok 7

Ugotować budyń.

Krok 8

Wystudzić.

Krok 9

Kasię rozetrzeć i dodawać po łyżce budyniu.

Krok 10

Ukręcić krem i przełożyć nim placki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Karpatka z wiśniami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Masz ochotę na smaczne i uniwersalne ciasto, które pasuje niemal na każdą okazję? Zrób popularną i lubianą przez niemal wszystkich karpatkę. Niezależnie od tego, co przewidują różnorodne przepisy, efekt zawsze powinien być taki sam – dwa płaty wyrośniętego pagórkowato ciasta, przełożone gęstym budyniowym kremem o smaku waniliowym. Do upieczenia karpatki, konieczne jest przygotowanie ciasta parzonego, którego wykonanie nie jest trudne. W tym celu należy zagotować wodę wraz z margaryną, a następnie rozprowadzić mąkę. Po przestudzeniu dodać jajka i dokładnie zmiksować, nie pozostawiając grudek. Ciasto parzone można wykorzystać też do przygotowania innych wypieków, takich jak ptysie, słone paluszki, eklerki czy chociażby groszek ptysiowy. Aby jednak przekonać się, jak wyśmienicie smakuje przełożone waniliowym kremem warto skorzystać z podanego poniżej przepisu. Podawaj ciasto do aromatycznej kawy – solo lub z sezonowymi owocami, np. z malinami, truskawkami, jeżynami lub wiśniami. Smacznego.