Karpatka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1.5 szklanki

8 sztuk

1 szczypta

krem:

2.5 szklanki

2 opakowania

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę z Kasią zagotować, dodać mąkę i tłuczkiem do ucierania utrzeć ciasto, a następnie zaparzyć (tak, aby bąbelki powietrza wychodziły spod ciasta).

Krok 2

Wystudzić. Zimną pastę zmiksować z proszkiem do pieczenia j jajkami.

Krok 3

Ciasto rozłożyć na dwie takie same blachy.

Krok 4

Piec po ok. 40 min. w 180-190 st.C.

Krok 5

MASA: Ugotować budyń. Zimny zmiksować z Kasią i cukrem.

Krok 6

Suche ciasto przełożyć masą. Schłodzić.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Karpatka to połączenie delikatnego, ptysiowego ciasta oraz słodkiego budyniowego kremu. Idealna kompozycja, jaka powstaje z tych dwóch składników sprawia, że znajduje ona wielu zwolenników. Sekretem udanej karpatki jest upieczenie pagórkowato wyrośniętego ciasta i przełożenie go obficie gęstym, gładkim kremem. Aby zrobić ciasto parzone, należy na początek zagotować wodę wraz z kostką do pieczenia. Kolejne etapy to dodanie mąki, jajek oraz proszku do pieczenia. Z podobnie przygotowanej masy robi się także wiele innych wypieków, takich jak na przykład eklerki, ptysie czy paluszki. Karpatkę serwuje się najczęściej oprószoną cukrem pudrem – solo lub z sezonowymi owocami, na przykład malinami, truskawkami czy borówkami. Możesz także polać wierzch ciasta roztopioną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą (tworząc fantazyjne wzory) oraz udekorować listkami mięty. Podawaj do gorącej kawy lub owocowej herbaty. Koniecznie przyrządź tę pyszną karpatkę i podziel się z nami swoją opinią. Życzymy smacznego.