Karpatka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

255 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 szklanka

krem:

0.5 litra

2 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię i wodę zagotować.

Krok 2

Dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Krok 3

Mieszając gotować do konsystencji budyniu.

Krok 4

Przestudzić.

Krok 5

Mikserem połączyć z 5 jajami.

Krok 6

Ciasto podzielić na 2 części i każdą piec 30 minut.

Krok 7

Masa: Mleko, mąkę i cukier waniliowy zagotować jak budyń.

Krok 8

Cukier puder ucierać z Kasią dodając stopniowo ostudzony budyń.

Krok 9

Ciasto przełożyć masą i posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - KarpatkaKarpatka

Karpatka to popularne ciasto, które składa się z dwóch blatów pofalowanego, tak zwanego parzonego ciasta, przełożonego kremem budyniowym. Możesz go ewentualnie zastąpić kremem czekoladowym, truskawkowym, malinowym czy mascarpone. W okresie letnim do karpatki warto dodać świeże owoce, jak np. maliny, jabłka czy borówki. Ciasto parzone należy mieszać tak długo, aż będzie szkliste i zacznie odchodzić od szklanek naczynia. Wówczas należy je zdjąć z gazu, dodać jajka i ucierać do ostygnięcia, a następnie wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gotowe ciasto umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. C. Przez pierwsze 4 minuty włącz termoobieg, następnie wyłącz go i piecz przez około 15-20 minut. Upieczone ciasto wyjmij, zdejmij papier i odłóż. Na blachę wyłóż nowy papier oraz drugą część karpatki i piecz jak pierwszą. Krem rozsmaruj na jednej części ciasta po pofalowanej stronie, zostawiając po brzegach odrobinę wolnego miejsca, przykryj drugim plackiem i odstaw bez przykrycia w chłodne miejsce na około godzinę. Przed podaniem posyp karpatkę cukrem pudrem lub polej polewą wiśniową albo masą karmelową.