Karpatka mojej babci

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1 szklanka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 szklanka

1 opakowanie

1.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę zagotować z Kasią, do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki, wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku. Wystudzić!

Krok 2

Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem. Podzielić ciasto na 2 równe części.

Krok 3

Wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x40 cm papierem do pieczenia, piec 2 placki każdy po 50 min. w 180º C.

Krok 4

Kasię utrzeć z cukrem pudrem, ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka wystudzić. Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.

Krok 5

Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Smacznego.

Krok 6

Ciasta wystarczy na pewno, ale żeby dobrze i cienko się rozkładało, róbmy to łyżką do zupy, maczając od czasu do czasu w wodzie :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka mojej babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka mojej babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka mojej babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka mojej babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka mojej babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka mojej babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka mojej babci - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej