Karpatka z owocami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

115

761 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2472 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

3 sztuki

150 mililitrów

krem:

500 mililitrów

125 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 sztuki

200 gramów

wierzch:

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu zagotowujemy Kasię z wodą. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.

Karpatka z owocami - Krok 1

Krok 2

Ciasto przekładamy do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Rozsmarowujemy ciasto na bokach i spodzie formy. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. (Jeszcze ciepłe ciasto można lekko przygnieść i uformować w formie.) Studzimy.

Karpatka z owocami - Krok 2

Krok 3

W 250 ml mleka rozpuszczamy budyń, cukier, mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.

Karpatka z owocami - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię miksujemy dodając po łyżce wystudzony krem budyniowy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Karpatka z owocami - Krok 4

Krok 5

Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.

Karpatka z owocami - Krok 5

Krok 6

Całość dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

Karpatka z owocami - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • kasia rubin

    kasia rubin

    super szybki i smaczny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Bigus

    Teresa Bigus

    Bardzo smaczne dzieki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina  osica

    Janina osica

    spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Zawada

    Robert Zawada

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dec

    Maria Dec

    ŁATWE i SMACZNE!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • gosia mez

    gosia mez

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Myślicka

    Elżbieta Myślicka

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karpatka z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karpatka z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karpatka z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karpatka z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karpatka z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karpatka z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karpatka z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karpatka z owocamiKarpatka z owocami

Klasyczna karpatka nabierze nieco innego wyglądu i smaku, jeśli zamiast przykrywać ją warstwą ciasta, podasz ją z owocami. Spód przyrządzony z ciasta parzonego jest bardzo delikatny, kruchy i ma apetyczny kolor. Doskonale komponuje się z gęstym kremem, który przyrządza się na bazie mleka i budyniu waniliowego. Budyniowa masa powinna mieć jednolitą, aksamitną konsystencję. Nakłada się ją na upieczony spód i ozdabia malinami oraz jeżynami. Całość dekoruje się dodatkowo listkami mięty. Karpatka z owocami będzie świetną propozycją na świąteczny poczęstunek. Sprawdzi się także jako deser na co dzień. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej owocowa, również całość budyniowego kremu wzbogać dodatkami, wrzucając do masy świeże owoce przed wyłożeniem jej na kruchy spód. Prócz jeżyn i malin sprawdzą się też truskawki, poziomki, jagody czy wiśnie. Na koniec opcjonalnie posyp wierzch ciasta startą drobno gorzką czekoladą. Wypróbuj przepis na karpatkę z owocami i sprawdź, jak wspaniale smakuje to ciasto.