Kawowy piernik z jagodami goji

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

26 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

125 gramów

2 sztuki

150 gramów

100 gramów

2 łyżeczki

2 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0 gramów

0 gramów

lukier:

100 gramów

1 łyżeczka

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z sodą i cynamonem. Kawę zalej 1/2 szklanki gorącej wody i wystudź.

Kawowy piernik z jagodami goji - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem.

Kawowy piernik z jagodami goji - Krok 2

Krok 3

Ciągle ucierając, dodaj miód i żółtka.

Kawowy piernik z jagodami goji - Krok 3

Krok 4

Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami i kawę.

Kawowy piernik z jagodami goji - Krok 4

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj jagody goji i orzechy.

Kawowy piernik z jagodami goji - Krok 5

Krok 6

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 10x27 cm. Piecz około 60 minut w 180 °C.

Kawowy piernik z jagodami goji - Krok 6

Krok 7

Kawę zalej łyżką gorącej wody, dodaj cukier puder i utrzyj na gładki lukier. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze odrobinę wody. Wystudzone ciasto polej lukrem i udekoruj jagodami goji.

Kawowy piernik z jagodami goji - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej