Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
28 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj cukinię, szczyptę soli i pieprzu, przesmaż kilka minut, aż cukinia zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Soczewicę ugotuj- uważaj by nie rozgotować. Odcedź. Pierś z kurczaka opłucz i przekrój na dwie części. Każdą część przekrój wzdłuż do połowy, tak aby powstała kieszonka. Do kieszonki nałóż przestudzoną cukinią i soczewicę. Zepnij kieszonki wykałaczkami. Natrzyj przyprawą Knorr do złotego kurczaka i marynatą Knorr do pikantnego kurczaka.

Krok 3

Kieszonki piecz w piekarniku z termo obiegiem nagrzanym do ok. 170 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej