Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą
średnie
5 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj cukinię, szczyptę soli i pieprzu, przesmaż kilka minut, aż cukinia zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 2
Soczewicę ugotuj- uważaj by nie rozgotować. Odcedź. Pierś z kurczaka opłucz i przekrój na dwie części. Każdą część przekrój wzdłuż do połowy, tak aby powstała kieszonka. Do kieszonki nałóż przestudzoną cukinią i soczewicę. Zepnij kieszonki wykałaczkami. Natrzyj przyprawą Knorr do złotego kurczaka i marynatą Knorr do pikantnego kurczaka.
Krok 3
Kieszonki piecz w piekarniku z termo obiegiem nagrzanym do ok. 170 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej