Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

28 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na odrobinie oliwy. Dodaj cukinię, szczyptę soli i pieprzu, przesmaż kilka minut, aż cukinia zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 2

Soczewicę ugotuj- uważaj by nie rozgotować. Odcedź. Pierś z kurczaka opłucz i przekrój na dwie części. Każdą część przekrój wzdłuż do połowy, tak aby powstała kieszonka. Do kieszonki nałóż przestudzoną cukinią i soczewicę. Zepnij kieszonki wykałaczkami. Natrzyj przyprawą Knorr do złotego kurczaka i marynatą Knorr do pikantnego kurczaka.

Krok 3

Kieszonki piecz w piekarniku z termo obiegiem nagrzanym do ok. 170 stopni Celsjusza przez 20-30 minut.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kieszonki drobiowe z cukinią i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej