Kokosanka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

100 gramów

50 gramów

50 gramów

1 łyżka

2 łyżki

krem:

4 łyżki

160 mililitrów

0.5 litra

6 łyżek

6 łyżek

250 gramów

beza:

200 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 łyżka

dodatkowo:

6 łyżek

120 gramów

poncz:

100 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę.

Krok 2

Dodać mąki proszek i wodę.

Krok 3

Piec w blaszce 19x32cm 25minut w 200ºC.

Krok 4

Nasączyć ponczem.

Krok 5

Wykonanie kremu kokosowego: Z mleka, proszku budyniowego i mleczka ugotować budyń.

Krok 6

Kasię utrzeć z pudrem, wystudzonym budyniem i wiórkami.

Krok 7

Wykonanie bezy kokosowej: Ubić sztywną pianę.

Krok 8

Dodać cukier, wiórki, mąkę.

Krok 9

Składanie: biszkopt – konfitura – biszkopty – krem – beza – krem – polewa (rozpuścić w kąpieli wodnej!!!)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Przekładaniec
czas przygotowania
100 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KokosankaKokosanka

Kokosanka doskonale sprawdzi się jako poczęstunek na przyjęcie lub słodki dodatek do codziennej kawy czy herbaty. Jej przygotowywanie rozpocznij od zrobienia kruchego ciasta. Składniki możesz wyrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około godzinę. Następnie wyjmij je, rozwałkuj, wyłóż nim blachę, wyrównaj i ponownie umieść w lodówce, tym razem na około pół godziny. Jeżeli okaże się, że ciasta jest nieco za dużo, z reszty upiecz kruche ciasteczka. Do Kokosanki najlepiej sprawdzi się dżem malinowy, lecz możesz tu też wykorzystać inny na przykład truskawkowy, wiśniowy czy porzeczkowy. Gotowe ciasto umieść na blasze wyłożonej papierem i piecz. Powstała beza nie powinna być gumowa ani miękka w dotyku, lecz sztywna i chrupiąca. Gdy Kokosanka jest już gotowa, wyjmij ją z piekarnika, zostaw na kilkanaście minut do wystygnięcia i pokrój na kwadraty. Deser przechowuj do kilku dni, koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku i w temperaturze pokojowej.