Kokosanka

- Krok 1Wykonanie biszkoptu: Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę.
- Krok 2Dodać mąki proszek i wodę.
- Krok 3Piec w blaszce 19x32cm 25minut w 200ºC.
- Krok 4Nasączyć ponczem.
- Krok 5Wykonanie kremu kokosowego: Z mleka, proszku budyniowego i mleczka ugotować budyń.
- Krok 6Kasię utrzeć z pudrem, wystudzonym budyniem i wiórkami.
- Krok 7Wykonanie bezy kokosowej: Ubić sztywną pianę.
- Krok 8Dodać cukier, wiórki, mąkę.
- Krok 9Składanie: biszkopt – konfitura – biszkopty – krem – beza – krem – polewa (rozpuścić w kąpieli wodnej!!!)
Kokosanka
Kokosanka doskonale sprawdzi się jako poczęstunek na przyjęcie lub słodki dodatek do codziennej kawy czy herbaty. Jej przygotowywanie rozpocznij od zrobienia kruchego ciasta. Składniki możesz wyrobić ręcznie lub przy pomocy malaksera. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i włóż do lodówki na około godzinę. Następnie wyjmij je, rozwałkuj, wyłóż nim blachę, wyrównaj i ponownie umieść w lodówce, tym razem na około pół godziny. Jeżeli okaże się, że ciasta jest nieco za dużo, z reszty upiecz kruche ciasteczka. Do Kokosanki najlepiej sprawdzi się dżem malinowy, lecz możesz tu też wykorzystać inny na przykład truskawkowy, wiśniowy czy porzeczkowy. Gotowe ciasto umieść na blasze wyłożonej papierem i piecz. Powstała beza nie powinna być gumowa ani miękka w dotyku, lecz sztywna i chrupiąca. Gdy Kokosanka jest już gotowa, wyjmij ją z piekarnika, zostaw na kilkanaście minut do wystygnięcia i pokrój na kwadraty. Deser przechowuj do kilku dni, koniecznie w szczelnie zamkniętym pojemniku i w temperaturze pokojowej.