Kokosowa pianka z truskawkami

Pianczello

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

722

2785 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6995 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26024 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

125 gramów

300 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

pianka:

500 gramów

300 mililitrów

1 szklanka

1 szklanka

25 gramów

dekoracja:

16 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami i mlekiem.

Kokosowa pianka z truskawkami - Krok 1

Krok 2

Masę herbatnikową wyłóż na dno formy o wymiarach 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.

Kokosowa pianka z truskawkami - Krok 2

Krok 3

Jogurt wymieszaj z połową cukru pudru i wiórkami kokosowymi. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody aby napęczniała.

Kokosowa pianka z truskawkami - Krok 3

Krok 4

Śmietankę ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z łyżką ubitej śmietanki. Wymieszaj masę kokosową z żelatyną i śmietanką.

Kokosowa pianka z truskawkami - Krok 4

Krok 5

Otrzymaną masę przełóż do formy na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię.

Kokosowa pianka z truskawkami - Krok 5

Krok 6

W masę powciskaj umyte i osuszone truskawki. Całość odstaw do lodówki by deser dobrze stężał. Przed podaniem pokrój na kawałki tak by każdy kawałek zawierał 1 truskawkę.

Kokosowa pianka z truskawkami - Krok 6
27

Opinie o przepisie

  • jola  tantlewicz

    jola tantlewicz , 19.02.2020

    Rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jola  tantlewicz

    jola tantlewicz , 19.02.2020

    Pyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Trexall

    Trexall , 01.05.2019

    Wspaniałe, zrobiłem z malinami zamaist truskawek, ale deser idealny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dopierała

    Anna Dopierała , 30.05.2018

    Na letnie dni, super , polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bukowska

    Justyna Bukowska , 07.10.2017

    pyszne gościom też smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Ka

    Ola Ka , 08.07.2017

    Wygląda super, w smaku niestety powalające nie jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Baron

    Basia Baron , 07.07.2017

    Mniaaaaaaaaaaaaam;)Pycha;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Tomczyk-Kaczmarczyk

    Angelika Tomczyk-Kaczmarczyk , 12.11.2016

    robiłam i średnie w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Kloc

    Karolina Kloc , 27.08.2016

    Bardzo dobra i prosta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Palka

    Janusz Palka , 13.07.2016

    No właśnie cóż więcej do szczęścia trzeba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 26.06.2016

    Dla mnie dobre, szybko się robi zamiast truskawek dałam jeżyny i polewę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Wieczorek

    Renata Wieczorek , 24.06.2016

    pycha :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czeslawa Krol

    Czeslawa Krol , 23.06.2016

    Smakowicie wyglada!!! Smacznego!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Łakus

    Bożena Łakus , 23.06.2016

    Robiłam pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabrysia Wojtan

    Gabrysia Wojtan , 23.06.2016

    Zrobiłam. Boskie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Skomoroko

    Maria Skomoroko , 23.06.2016

    ia nie ladnie zapomnialas

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Czajka

    Maria Czajka , 23.06.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ireneusz Hernik

    Ireneusz Hernik , 23.06.2016

    A co na to mój Diabetolog ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Bukład

    Jan Bukład , 23.06.2016

    Mniam,mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • elza nova

    elza nova , 23.06.2016

    Fantastyczny przepis z tym ze serek grecki zastapilam mascarpone a zamiast truskawek polalam ciasto czekolada. Smakowalo jak bounty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Chudek

    Stanisław Chudek , 23.06.2016

    Ale pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lasek

    Monika Lasek , 20.06.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Besia

    Kasia Besia , 14.06.2016

    w smaku szału nie ma a pracy sporo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Zagórowicz

    Barbara Zagórowicz , 19.05.2016

    Oczy same się śmieją na widok tak pięknego wypieku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Róża Hosz

    Róża Hosz , 19.05.2016

    Przepis super I smakuje napewno jeszcze lepiej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Ślusarczyk

    Czesław Ślusarczyk , 19.05.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jaworska

    Kasia Jaworska , 18.05.2016

    Ale pysznosci... :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowa pianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowa pianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowa pianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowa pianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowa pianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowa pianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowa pianka z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tarta z truskawkami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowa pianka z truskawkamiKokosowa pianka z truskawkami

Kokosowa pianka z truskawkami to połączenie delikatnego kremu śmietankowo-kokosowego oraz dojrzałych, słodkich owoców. Jak ją przygotować? Do podstawy deseru wykorzystaj pokruszone herbatniki lub biszkopty. Wybrane ciastka połącz z rozpuszczoną kostką do pieczenia i czekoladą – najlepiej sprawdzi się gorzka, o dużej zawartości kakao. Masę przełóż do wyłożonej wcześniej pergaminem prostokątnej formy. Odłóż ją w chłodne miejsce, dzięki czemu nabierze spójnej konsystencji. Kolejny krok to przygotowanie puszystej pianki. W tym celu wymieszaj gęsty jogurt grecki z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Następnie połącz powstałą masę ze śmietanką i rozpuszczoną żelatyną. Piankę rozsmaruj równomiernie na herbatnikowym spodzie. Na wierzchu poukładaj duże truskawki – szypułkami ku górze. Podawaj po wcześniejszym schłodzeniu. Mamy nadzieję, że przygotowywanie smacznych ciast z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Koniecznie zaserwuj kokosową piankę z truskawkami przy najbliższej okazji!