
Składniki
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Krem kokosowy przygotowujemy zaczynając od wlania mleka do garnuszka, dodać cukier i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki zagotować. Po zagotowaniu przykryć garnuszek pokrywką i odstawić. Po 30 minutach mleko przecedzić przez gazę. Garnek z mlekiem kokosowy postawić na gaz, dodać odciśniętą wcześniej połowę żelatyny i wymieszać dokładnie trzepaczką, ostudzić. Kiwi obrać i zmiksować na delikatny mus. W rondelku podgrzać likier z łyżeczką wody i z cukrem. Drugą część żelatyny dodać do likieru i wymieszać. Likier z żelatyną wlać do kiwi, wymieszać. Przygotować wysokie szklanki. Wlać do nich warstwę kremu kokosowego i poczekać aż zastygnie.Po całkowitym wystygnięciu wlać warstwę galaretki z kiwi i powtarzać tak jeszcze 2-3 razy. Wstawić szklanki do lodówki na 60 minut. Przed podaniem udekorować plasterkami kiwi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























