Krem lodowy z migdałami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem lodowy z migdałami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Delikatna masa rozpływa się w ustach. Złoty, chrupiący karmel otacza kawałeczki migdałów. Symfonia smaku. Poezja. To nie są lody. To KREM LODOWY Z MIGDAŁAMI mojego własnego pomysłu.

Krok 2

Wyłóż kokilki folią przezroczystą. Ubij śmietanę. Skarmelizuj cukier kryształ na patelni. Zdejmij z ognia, gdy powstanie karmel, wymieszaj z migdałami i rozsmaruj na natłuszczonej margaryną blasze. Żółtka utrzyj z 50 g cukru pudru. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukru pudru. Zastygnięty karmel z migdałami oderwij szpatułką od blachy i posiekaj albo zmiksuj w blenderze (nie na proszek - pozostaw kawałeczki karmelu, lody będą smaczniejsze). Teraz połącz ubitą śmietanę z żółtkami, dodaj pianę i zamieszaj, tym razem bardzo delikatnie. Dodaj karmel i brandy, ponownie zamieszaj. Masę nabieraj chochelką, napełniaj kokilki. Każdą kokilkę upuść na blat z wysokości 5 cm - aby masa równo się rozłożyła i uszło z niej powietrze. Wstaw na 24 godziny do zamrażalnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem lodowy z migdałami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Roladki na przystawkę
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej