Krokiety z grochu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z grochu

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch wypłucz, przebierz, a następnie namocz przez noc w wodzie. Odcedź i zmiel dwa razy.

Krok 2

Wbij jajko i dolej wodę tak, by można było dokładnie wymieszać składniki.

Krok 3

Rozgnieć czosnek i dodaj do grochu, wraz z drobno posiekaną chilli. Dopraw do smaku Delikatem Knorr.

Krok 4

Za pomocą łyżki formuj z grochu małe krokiety.

Krok 5

Obtaczaj je w mącę, po czym smaż do uzyskania przez nie złocistego koloru (około 3 minuty).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z grochu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej