
Składniki
null
1 kilogram
2 łyżki
null
2 łyżki
null
2 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i potnij w plastry grubości około 2 cm, rozbij je delikatnie dłonią.
Krok 2
Pomarańcze sparz wrzątkiem, z jednej wyciśnij sok i wymieszaj razem z odrobiną oliwy i posiekanymi ziołami, dopraw do smaku.
Krok 3
W tak przygotowanej zalewie marynuj plastry karkówki przez 50 minut w chłodnym miejscu.
Krok 4
Mięso osącz. Do każdej porcji przypnij plasterek pozostałej pomarańczy i grilluj przez 15 minut z każdej strony, do czasu gdy mięso będzie miękkie i delikatne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej