Krucha karkówka w pomarańczach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krucha karkówka w pomarańczach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

1 kilogram

2 łyżki

null

2 łyżki

null

2 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i potnij w plastry grubości około 2 cm, rozbij je delikatnie dłonią.

Krok 2

Pomarańcze sparz wrzątkiem, z jednej wyciśnij sok i wymieszaj razem z odrobiną oliwy i posiekanymi ziołami, dopraw do smaku.

Krok 3

W tak przygotowanej zalewie marynuj plastry karkówki przez 50 minut w chłodnym miejscu.

Krok 4

Mięso osącz. Do każdej porcji przypnij plasterek pozostałej pomarańczy i grilluj przez 15 minut z każdej strony, do czasu gdy mięso będzie miękkie i delikatne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krucha karkówka w pomarańczach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Kanapka z łososiem
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej