Składniki
1.5 kilograma
200 gramów
300 gramów
50 mililitrów
300 mililitrów
3 łyżki
100 gramów
4 sztuki
5 cm
2 sztuki
4 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
200 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 ziarna
2 sztuki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W kielichu miksera rozdrobnij na gładką pastę cebulę, imbir, chili, czosnek oraz pomidory. Posiekaj natkę kolendry i miętę. Odetnij końcówki fasolki szparagowej i pokrój ją na trzy części.
Krok 2
Jogurt wymieszaj z octem oraz przyprawą Garam Masala Knorr.
Krok 3
Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin. Ugotuj ją na wpół twardo (ok. 30 minut) w osolonej wodzie. Nie odcedzaj.
Krok 4
Z udek kurczaka usuń skórkę oraz poprzecinaj je w poprzek kości na pół. Mięso wymieszaj z połową jogurtu i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.
Krok 5
W żeliwnym garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju upraż rozdrobnione ziarno kardamonu i fragment kory cynamonu. Następnie dodaj pastę z warzyw, kurkumę i smaż przez 2–3 minuty. Dodaj mięso i całość dokładnie wymieszaj. Wsyp fasolkę szparagową oraz ciecierzycę. Wszystko duś pod przykryciem ok. 40 minut. Na koniec wlej pozostały jogurt, zamieszaj. Dopraw do smaku posiekaną natką kolendry oraz miętą. Tymczasem w drugim garnku na kolejnych dwóch łyżkach oleju podsmaż pozostałą część kory cynamonu oraz rozłupane ziarno kardamonu. Dodaj ryż i smaż przez chwilę. Następnie wlej ok. 400 ml wody oraz wrzuć dwa liście laurowe. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj łyżeczkę soli. Przykryj garnek i gotuj ryż przez ok. 30 minut, aż zmięknie. Gotowe biryani z kurczaka podawaj z ryżem.
Dobra rada:
Jeśli danie jest zbyt ostre, serwuj je z porcją jogurtu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową
Czy istnieje proste, szybkie danie, które nasyci całą grupę osób, a jednocześnie będzie wyglądało cudownie pysznie? Oczywiście — jest to kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową! Przez to, że Indie to jeden z najbardziej zaludnionych narodów świata, ich kuchnia jest dostosowana pod to, by wykarmić jak najwięcej ludzi w jak najprostszy sposób. Dlatego hinduskie potrawy są tak łatwe do zrobienia!
Dla kogo?
Dla osób, których zaskoczyła niespodziewana wizyta głodnych gości, a także dla tych, którzy posiadają duże rodziny i muszą przygotować coś szybkiego dla wielu osób – kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową z pewnością wyratuje z opresji!
Na jakie okazje?
Na duże obiady rodzinne i towarzyskie, na lunch do pracy na kilka dni albo na awaryjne wyjście z sytuacji, kiedy trzeba przygotować szybko i dużo.
Czy wiesz, że?
Chociaż kurczak biryani jest kojarzony głównie z Indiami, to pierwotny przepis został opracowany przez Pakistańczyków.
Dla urozmaicenia:
Jeśli kurczak biryani będzie dla ciebie za ostry, zaserwuj do niego jogurt.