Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

200 gramów

300 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

3 łyżki

100 gramów

4 sztuki

5 cm

2 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

200 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 ziarna

2 sztuki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W kielichu miksera rozdrobnij na gładką pastę cebulę, imbir, chili, czosnek oraz pomidory. Posiekaj natkę kolendry i miętę. Odetnij końcówki fasolki szparagowej i pokrój ją na trzy części.

Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - Krok 1

Krok 2

Jogurt wymieszaj z octem oraz przyprawą Garam Masala Knorr.

Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - Krok 2

Krok 3

Ciecierzycę zalej wodą i odstaw na co najmniej 12 godzin. Ugotuj ją na wpół twardo (ok. 30 minut) w osolonej wodzie. Nie odcedzaj.

Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - Krok 3

Krok 4

Z udek kurczaka usuń skórkę oraz poprzecinaj je w poprzek kości na pół. Mięso wymieszaj z połową jogurtu i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - Krok 4

Krok 5

W żeliwnym garnku z szerokim dnem na rozgrzanym oleju upraż rozdrobnione ziarno kardamonu i fragment kory cynamonu. Następnie dodaj pastę z warzyw, kurkumę i smaż przez 2–3 minuty. Dodaj mięso i całość dokładnie wymieszaj. Wsyp fasolkę szparagową oraz ciecierzycę. Wszystko duś pod przykryciem ok. 40 minut. Na koniec wlej pozostały jogurt, zamieszaj. Dopraw do smaku posiekaną natką kolendry oraz miętą. Tymczasem w drugim garnku na kolejnych dwóch łyżkach oleju podsmaż pozostałą część kory cynamonu oraz rozłupane ziarno kardamonu. Dodaj ryż i smaż przez chwilę. Następnie wlej ok. 400 ml wody oraz wrzuć dwa liście laurowe. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj łyżeczkę soli. Przykryj garnek i gotuj ryż przez ok. 30 minut, aż zmięknie. Gotowe biryani z kurczaka podawaj z ryżem.

Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli danie jest zbyt ostre, serwuj je z porcją jogurtu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagowąKurczak w stylu biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową

Czy istnieje proste, szybkie danie, które nasyci całą grupę osób, a jednocześnie będzie wyglądało cudownie pysznie? Oczywiście — jest to kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową! Przez to, że Indie to jeden z najbardziej zaludnionych narodów świata, ich kuchnia jest dostosowana pod to, by wykarmić jak najwięcej ludzi w jak najprostszy sposób. Dlatego hinduskie potrawy są tak łatwe do zrobienia!

Dla kogo?

Dla osób, których zaskoczyła niespodziewana wizyta głodnych gości, a także dla tych, którzy posiadają duże rodziny i muszą przygotować coś szybkiego dla wielu osób – kurczak biryani z ciecierzycą i fasolką szparagową z pewnością wyratuje z opresji!

Na jakie okazje?

Na duże obiady rodzinne i towarzyskie, na lunch do pracy na kilka dni albo na awaryjne wyjście z sytuacji, kiedy trzeba przygotować szybko i dużo.

Czy wiesz, że?

Chociaż kurczak biryani jest kojarzony głównie z Indiami, to pierwotny przepis został opracowany przez Pakistańczyków.

Dla urozmaicenia:

Jeśli kurczak biryani będzie dla ciebie za ostry, zaserwuj do niego jogurt.