
Składniki
5 sztuk
1 szczypta
6 sztuk
2 sztuki
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj i przekrój na pół. Nóżkę każdej połówki włóż w nacięcie jamy brzusznej.
Krok 2
Czosnek zmiażdż, a cebulę pokrój w talarki.
Krok 3
Kurczaka natrzyj czosnkiem i solą, obłóż cebulą, zalej winem i pozostaw chłodnym miejscu na 10 godzin.
Krok 4
Po upływie tego czasu usuń cebulę i pozostaw kurczaka na kolejne 10 godzin.
Krok 5
Podziel mięso na ćwiartki, nadziej je na rożen lub połóż na grillu i upiecz.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej