
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, rozkrój na pół, dodaj włoszczyznę, zalej gorącą wodą, posól i ugotuj.
Krok 2
Kurczęta wyciągnij.
Krok 3
Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją dwiema szklankami rosołu i zagotuj.
Krok 4
Dodaj skórkę cytrynową.
Krok 5
Żółtka rozprowadź w winie i dodaj do gorącego sosu. Przypraw sokiem z cytryny i cukrem.
Krok 6
Kurczęta polej sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej