Kurczęta w sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczęta w sosie cytrynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, rozkrój na pół, dodaj włoszczyznę, zalej gorącą wodą, posól i ugotuj.

Krok 2

Kurczęta wyciągnij.

Krok 3

Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją dwiema szklankami rosołu i zagotuj.

Krok 4

Dodaj skórkę cytrynową.

Krok 5

Żółtka rozprowadź w winie i dodaj do gorącego sosu. Przypraw sokiem z cytryny i cukrem.

Krok 6

Kurczęta polej sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczęta w sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej