Łaciate muffinki z tofii

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

64

887 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1739 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

2 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

12 sztuk

180 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Krok 2

Kasię rozpuść z cukrem, a następnie ostudź.

Krok 3

W misce wymieszaj jajka z mlekiem i solą.

Krok 4

Do przesianej z proszkiem do pieczenia i solą mąki dodaj mleko z jajami i rozpuszczoną Kasię.

Krok 5

Wszystko wymieszaj.

Krok 6

Powstałą masę podziel na dwie części.

Krok 7

Do jednej dodaj łyżeczkę kakao, do drugiej łyżeczkę mąki i każdą oddzielnie wymieszaj.

Krok 8

Formę do mufinek wyłóż papierowymi papilotkami.

Krok 9

Do każdej włóż po kilka łyżeczek każdej z mas i powtykaj w ciasto cukierki.

4

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Bednarzewska

    Małgorzata Bednarzewska

    czy zamiast cukierków toffi można dodac kostki czekolady ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Antek

    Antek

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Niezgoda

    Paulina Niezgoda

    Nie wyszly mi takie laciate ale tez dobre :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Śliwińska

    Anna Śliwińska

    Zrobiłam . Wszyscy chwalą

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łaciate muffinki z tofiiŁaciate muffinki z tofii

Przygotuj słodką przekąskę w nieco odmienionej wersji. Łaciate muffinki to apetyczna mieszanka puszystego ciasta, kakao oraz cukierków toffi. Te ostatnie po rozpuszczeniu wypełnią środek muffinek słodką masą, tworząc dopełnienie ich smaku. Na początek przyrządź ciasto – przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, a kostkę połącz z cukrem i rozpuść ją. W osobnej misce wymieszaj jajka z mlekiem oraz pozostałymi składnikami. Wszystko razem umieść w jednym garnku i dokładnie wymieszaj za pomocą blendera (ważne, żeby uzyskać aksamitną konsystencję mieszanki). Powstałą masę podziel na dwie części – do pierwszej dodaj łyżeczkę kakao, a do drugiej mąkę, jeszcze raz wymieszaj i wykładaj do papilotek. Zrób to tak, aby połączyć ze sobą dwie mieszanki, a na koniec włóż do foremek dobrej jakości cukierki toffi. Zamiast nich możesz wykorzystać też cukierki czekoladowe. Papilotki wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Przekonaj się, jak smakuje to słodkie połączenie. Udanych wypieków!