Łatwa drożdżówka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

1 szklanka

5 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

5 szklanek

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego, wysokiego garnka wsypać po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, rozbełtane całe jajka, lekko podgrzane mleko, olej, przesianą mąkę. NIE MIESZAĆ! Garnek z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 godzin.

Krok 2

Potem dodać szczyptę soli, ewentualnie bakalie lub drobne owoce typu : borówki, poziomki. Wymieszać mikserem.

Krok 3

Wierzch ciasta można posypać kruszonką: 0,5 kostki Kasi, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki, zagnieść.

Krok 4

Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Pokruszyć kruszonkę. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 100 stopni.

Krok 5

Gdy osiągnie tę temperaturę, nastawić 160 stopni i piec jeszcze 30-40 minut.

Krok 6

Uwaga nr 1: Przepis na dużą blachę. Uwaga nr 2: Ciasto po wymieszaniu ma dość rzadką konsystencję. Ciasto w sumie nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łatwa drożdżówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łatwa drożdżówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łatwa drożdżówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łatwa drożdżówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łatwa drożdżówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łatwa drożdżówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łatwa drożdżówka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej