Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady.
łatwe
3 osoby zapisały
Składniki
4 sztuki
4 łyżki
12 dekagramów
12 dekagramów
1 łyżeczka
0.4 litra
1 opakowanie
1 opakowanie
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto:
Krok 2
Żółtka ubijamy z wodą,cukrem i odrobiną soli aż masa będzie biała i puszysta.Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z pr.do pieczenia.Delikatnie łączymy i wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy ok.20-30 minut.Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem,zdejmujemy papier i zwijamy ciasto .
Krok 3
Masa:
Krok 4
Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę.Odstawiamy do wystudzenia a póżniej do lodówki.Dżem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę.Studzimy i czekamy aby lekko stężało ale nie było sztywne.
Krok 5
Roladę rozwijamy i smarujemy dżemem.Zimną kremówkę z czekoladą ubijamy na sztywno i wykładamy na dżem.Zwijamy i wkładamy do lodówki aby wszystko stężało.Polewamy polewą czekoladową a ja posypałam jeszcze opłatkami jadalnymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej