Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady.

Autor: Wioleta Bednarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

12 dekagramów

12 dekagramów

1 łyżeczka

0.4 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Żółtka ubijamy z wodą, cukrem i odrobiną soli aż masa będzie biała i puszysta. Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z pr.do pieczenia. Delikatnie łączymy i wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20-30 minut. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem, zdejmujemy papier i zwijamy ciasto .

Krok 2

Masa: Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia a później do lodówki. Dżem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę. Studzimy i czekamy aby lekko stężało ale nie było sztywne.

Krok 3

Roladę rozwijamy i smarujemy dżemem. Zimną kremówkę z czekoladą ubijamy na sztywno i wykładamy na dżem. Zwijamy i wkładamy do lodówki aby wszystko stężało. Polewamy polewą czekoladową a ja posypałam jeszcze opłatkami jadalnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej