Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady.

Autor: Wioleta Bednarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

12 dekagramów

12 dekagramów

1 łyżeczka

0.4 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Żółtka ubijamy z wodą, cukrem i odrobiną soli aż masa będzie biała i puszysta. Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z pr.do pieczenia. Delikatnie łączymy i wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20-30 minut. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem, zdejmujemy papier i zwijamy ciasto .

Krok 2

Masa: Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia a później do lodówki. Dżem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę. Studzimy i czekamy aby lekko stężało ale nie było sztywne.

Krok 3

Roladę rozwijamy i smarujemy dżemem. Zimną kremówkę z czekoladą ubijamy na sztywno i wykładamy na dżem. Zwijamy i wkładamy do lodówki aby wszystko stężało. Polewamy polewą czekoladową a ja posypałam jeszcze opłatkami jadalnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lukier z białkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej