Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady.
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżki
12 dekagramów
12 dekagramów
1 łyżeczka
0.4 litra
1 opakowanie
1 opakowanie
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Żółtka ubijamy z wodą, cukrem i odrobiną soli aż masa będzie biała i puszysta. Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z pr.do pieczenia. Delikatnie łączymy i wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20-30 minut. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem, zdejmujemy papier i zwijamy ciasto .
Krok 2
Masa: Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia a później do lodówki. Dżem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę. Studzimy i czekamy aby lekko stężało ale nie było sztywne.
Krok 3
Roladę rozwijamy i smarujemy dżemem. Zimną kremówkę z czekoladą ubijamy na sztywno i wykładamy na dżem. Zwijamy i wkładamy do lodówki aby wszystko stężało. Polewamy polewą czekoladową a ja posypałam jeszcze opłatkami jadalnymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej