Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady.

Autor: Wioleta Bednarczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

4 łyżki

12 dekagramów

12 dekagramów

1 łyżeczka

0.4 litra

1 opakowanie

1 opakowanie

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Żółtka ubijamy z wodą, cukrem i odrobiną soli aż masa będzie biała i puszysta. Pianę z białek ubijamy na sztywno i dodajemy do masy a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z pr.do pieczenia. Delikatnie łączymy i wylewamy na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok.20-30 minut. Upieczone ciasto wykładamy na ściereczkę posypaną cukrem, zdejmujemy papier i zwijamy ciasto .

Krok 2

Masa: Kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Odstawiamy do wystudzenia a później do lodówki. Dżem podgrzewamy i rozpuszczamy w nim galaretkę. Studzimy i czekamy aby lekko stężało ale nie było sztywne.

Krok 3

Roladę rozwijamy i smarujemy dżemem. Zimną kremówkę z czekoladą ubijamy na sztywno i wykładamy na dżem. Zwijamy i wkładamy do lodówki aby wszystko stężało. Polewamy polewą czekoladową a ja posypałam jeszcze opłatkami jadalnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lekka rolada biszkoptowa z kremem z białej czekolady. - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto królewicz
czas przygotowania
150 min.
stopień trudności

średnie

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej