Temperowanie czekolady to dla wielu osób wyższy poziom wtajemniczenia cukierniczego. Z efektami tego procesu spotykamy się jednak na co dzień. To właśnie dzięki temperowaniu otrzymuje się pięknie błyszczącą czekoladę, którą można ozdobić trufle, praliny, a także wiele innych wyrobów cukierniczych. Czym więc jest temperowanie czekolady i na czym polega? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak temperować czekoladę w kąpieli wodnej i w mikrofali.

Co to jest temperowanie czekolady?

Temperowanie czekolady to proces polegający na podgrzewaniu i ochładzaniu czekolady do odpowiedniej, ściśle określonej temperatury tak, aby zawarty w niej tłuszcz kakaowy uległ krystalizacji. Dzięki temu czekolada ładnie błyszczy i nabiera połysku.

Czy można temperować każdy rodzaj czekolad?

Temperowaniu można poddać wszystkie rodzaje czekolady: gorzką, mleczną i białą. Ze względu na różną ilość masła tłuszczu kakaowego w składzie poszczególnych czekolad, rozpuszcza się je w innych temperaturach:

  • gorzka: podgrzać do 32°C, schłodzić do 28°C
  • mleczna: podgrzać do 31°C, schłodzić do 27°C
  • biała: podgrzać do 30°C, schłodzić do 26°C

Sposoby na temperowanie czekolady

Temperowanie czekolady można przeprowadzić za pomocą różnych metod. Poniżej przedstawimy dwie z nich, które sprawdzają się najlepiej. Nie czuj zaskoczenia, a tym bardziej zniechęcenia. Za pierwszym razem temperowanie czekolady nie do końca może pójść zgodnie z planem.

Do temperowania czekolady potrzebujesz:

  • posiekaną czekoladę
  • szklaną miskę
  • łyżkę
  • garnek z gorącą wodą (do temperowania czekolady w kąpieli wodnej)
  • termometr!

Temperowanie czekolady w kąpieli wodnej

  1. Doprowadź wodę w garnku do wrzenia. Następnie zdejmij garnek z ognia i na nim ustaw miskę z czekoladą tak, aby spód miski nie dotykał powierzchni wody.
  2. Gdy czekolada zacznie się topić, dokładnie ją mieszaj.
  3. Gdy woda ostygnie, zdejmij miskę i ponownie postaw garnek na ogniu.
  4. Po zagotowaniu wody znowu zdejmij garnek z ognia i ustaw na nim miskę.
  5. Powtarzaj czynności do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Temperowanie czekolady w mikrofali

  1. Wsyp czekoladę do miski.
  2. Wstaw do mikrofali i na 2 minuty (moc 800 – 1000 W)
  3. Po 2 minutach wyjmij, wymieszaj i wstaw na kolejne 2 minuty.
  4. Powtarzaj czynności 2. i 3. do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  5. Pamiętaj, aby kontrolować temperaturę i nie dopuścić do przegrzania czekolady.

Pamiętaj, że zatemperowaną czekoladę od razu musisz zużyć!

Nie takie temperowanie czekolady straszne, jak je malują!

Temperowanie czekolady nie należy do najłatwiejszych cukierniczych sztuczek. Jednak, jeśli trochę poćwiczysz, stanie się ono banalnie proste i na stałe zagości w Twojej kuchni. Nie bój się eksperymentować i sprawdź także nasze inne wskazówki cukiernicze na stronie Przepisy.pl.