Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę!
średnie
7 osób zapisało

Składniki
5 sztuk
0.75 szklanki
0.25 szklanki
0.75 szklanki
1 szczypta
500 gramów
400 gramów
180 gramów
6 łyżek
6 łyżek
0.25 szklanki
150 gramów
300 gramów
0.5 szklanki
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Krok 2
Masa: Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).
Krok 3
Poncz: wymieszać pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)
Krok 4
Ułożenie tortu: Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie (rozmrożone), Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim blatem Nasączyć resztą ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć jagody Przykryć resztą masy Posypać posiekaną czekoladą
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej