Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę!

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.75 szklanki

0.25 szklanki

0.75 szklanki

1 szczypta

500 gramów

400 gramów

180 gramów

6 łyżek

6 łyżek

0.25 szklanki

150 gramów

300 gramów

0.5 szklanki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Krok 2

Masa: Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).

Krok 3

Poncz: wymieszać pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)

Krok 4

Ułożenie tortu: Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie (rozmrożone), Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim blatem Nasączyć resztą ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć jagody Przykryć resztą masy Posypać posiekaną czekoladą

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej