Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę!

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

0.75 szklanki

0.25 szklanki

0.75 szklanki

1 szczypta

500 gramów

400 gramów

180 gramów

6 łyżek

6 łyżek

0.25 szklanki

150 gramów

300 gramów

0.5 szklanki

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier potem żółtka i odrobinę barwnika. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy (23 max 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.

Krok 2

Masa: Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, następnie dodać jogurty, połączyć. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać kilka łyżek ubitej śmietanki z jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować).

Krok 3

Poncz: wymieszać pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu)

Krok 4

Ułożenie tortu: Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć wiśnie (rozmrożone), Przykryć masą (powinno nam ubyć połowę masy) Przykryć drugim blatem Nasączyć resztą ponczu, Nałożyć kilka łyżek masy, Ułożyć jagody Przykryć resztą masy Posypać posiekaną czekoladą

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej