
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
500 gramów
150 gramów
100 mililitrów
500 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulkę pokrój drobno. Pak choi umyj i pokrój w paski. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 2
Podsmaż cebulkę. Wlej mleko i dodaj saszetkę Knorr. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 3
Dodaj surowy makaron wymieszaj z pak choi oraz pomidorkami. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Piecz w 200 stopniach przez ok. 25-30 minut.

Dobra rada:
Podawaj z świeżymi listkami bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron penne al Forno
Zapiekanki makaronowe to potrawy, które nie mają sobie równych. Nie wymagają wiele wysiłku, a w jednym naczyniu umieścicie wszystkie ulubione produkty. Gdy danie jest już w piecu, można na spokojnie nakrywać do stołu lub zwyczajnie odpocząć. Na co dzień czy od święta? Sami zdecydujecie, kiedy podacie wegański makaron penne al forno z kapustą pak choi, cebulą i pomidorkami koktajlowymi.
Dla kogo?
Codzienne posiłki dopasowujecie do swoich napiętych terminarzy? Oto danie stworzone z myślą o zabieganych szefach kuchni. Gdy makaron penne znajdzie się w piekarniku, nie musicie do niego zbyt często zaglądać. Ten czas wykorzystajcie na przygotowanie pysznej sałatki albo deseru.
Na jaką okazję?
Makaron penne al forno – ta nazwa brzmi dostojnie, więc nie miejcie oporów przed podaniem go w trakcie przyjęcia. Dzięki prostocie wykonania nikt nie będzie narzekać na to, że gospodarz więcej czasu spędza w kuchni niż z gośćmi.
Czy wiesz, że?
Pak choi, nazywana też kapustą chińską, jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni chińskiej. Na terenach Azji Wschodniej rośnie przez cały rok.
Dla urozmaicenia:
Makaron penne al forno warto podawać w towarzystwie zielonej sałaty lub chrupiących warzyw z woka.





































