Makaron w sosie dyniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Makaron w sosie dyniowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

500 gramów

1 sztuka

300 mililitrów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię pokrój, obierz i pokrój w kawałki. Piecz około 30 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie zmiksuj ją.

Krok 2

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej. Podsmaż czosnek z przyprawami. Następnie dodaj zmiksowana dynię, śmietankę, kostkę bulionu warzywnego Knorr i gotuj 4-5 minut na małym ogniu.

Krok 4

Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp pestkami dyni.

Krok 5

W wersji z kurczakiem – podsmaż czosnek z kurczakiem, aż stanie się złocisty i wtedy dodaj resztę składników.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron w sosie dyniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej