
Składniki
400 gramów
null
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę na stolnicę, a następnie dodaj sól, żółtka i rozrób ciasto.
Krok 2
Rozwałkuj je, a następnie zostaw do przeschnięcia.
Krok 3
Pokrój w pasy o szerokości 4cm, podsyp mąkę.
Krok 4
Gotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej gorącą wodą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej