Makowiec na dużą blachę

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.5 opakowania

2 sztuki

0.5 szklanki

3 łyżeczki

5 łyżek

5 łyżek

masa:

3.5 szklanki

1 szklanka

0.75 opakowania

7 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, wyłożyć na blachę.

Krok 2

Masa: Mak (sparzony i 2 razy przekręcony przez maszynkę) + cukier + żółtka ubić, dodać roztopioną Kasię.

Krok 3

Na koniec ubić białka z 7 jaj.

Krok 4

Wymieszać.

Krok 5

Masę wyłożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach przez około godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec na dużą blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec na dużą blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec na dużą blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec na dużą blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec na dużą blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec na dużą blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec na dużą blachę - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
11 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec na dużą blachęMakowiec na dużą blachę

Makowiec na dużą blachę to klasyczny wypiek wigilijny. Jednak warto podawać go nie tylko na świątecznym stole. Jego sekret tkwi w pysznej masie makowej, którą wykonasz, łącząc ze sobą mak, kostkę do pieczenia, ubite żółtka oraz białka. Przed przygotowaniem, ugotowany, a następnie odsączony mak zmiel trzykrotnie. Możesz także kupić gotowy (wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie wystudzić). Dla podkreślenia smaku, do masy makowej dodaj dowolne bakalie: migdały, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, suszone daktyle czy figi. Doskonałym dodatkiem będzie także miód. Gotowe ciasto jeszcze lepiej będzie wyglądało, gdy polejesz je lukrem królewskim lub posypiesz ziarenkami maku albo kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej. Makowiec podawaj nie tylko w prostokątnej formie, ale również w postaci strucla lub ciasta pieczonego w okrągłej tortownicy. Pobierz listę składników i przygotuj niezawodny, smaczny makowiec na dużą blachę. Życzymy smacznego!