Makowiec na dużą blachę

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

868

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 sztuki

5 łyżek

3 łyżeczki

1 szklanka

5 łyżek

0.75 opakowania

masa:

7 sztuk

0 gramów

3.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść, wyłożyć na blachę.

Krok 2

Masa: Mak (sparzony i 2 razy przekręcony przez maszynkę) + cukier + żółtka ubić, dodać roztopioną Kasię.

Krok 3

Na koniec ubić białka z 7 jaj.

Krok 4

Wymieszać.

Krok 5

Masę wyłożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach przez około godzinę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec na dużą blachęMakowiec na dużą blachę

Makowiec na dużą blachę to klasyczny wypiek wigilijny. Jednak warto podawać go nie tylko na świątecznym stole. Jego sekret tkwi w pysznej masie makowej, którą wykonasz, łącząc ze sobą mak, kostkę do pieczenia, ubite żółtka oraz białka. Przed przygotowaniem, ugotowany, a następnie odsączony mak zmiel trzykrotnie. Możesz także kupić gotowy (wystarczy zalać go wrzątkiem, a następnie wystudzić). Dla podkreślenia smaku, do masy makowej dodaj dowolne bakalie: migdały, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, suszone daktyle czy figi. Doskonałym dodatkiem będzie także miód. Gotowe ciasto jeszcze lepiej będzie wyglądało, gdy polejesz je lukrem królewskim lub posypiesz ziarenkami maku albo kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczowej. Makowiec podawaj nie tylko w prostokątnej formie, ale również w postaci strucla lub ciasta pieczonego w okrągłej tortownicy. Pobierz listę składników i przygotuj niezawodny, smaczny makowiec na dużą blachę. Życzymy smacznego!